Το φιλελεύθερο κόμμα FDP του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, θα μπορούσε να μπλοκάρει πράσινα μέτρα όπως νέες γραμμές μεταφοράς ενέργειας και να διπλασιάσει την προσπάθεια κατασκευής περισσότερων αυτοκινητοδρόμων με στόχο να αυξήσει τη δημοτικότητά του μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα που σημείωσε στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής στο Βερολίνο. Το FDP υπέστη σοβαρό πλήγμα στις επαναληπτικές εκλογές

της Κυριακής στο Βερολίνο: Με ποσοστό 4,6% των ψήφων σύμφωνα με το προκαταρκτικό αποτέλεσμα, το κόμμα δεν ξεπέρασε καν το όριο του 5% για να μπει στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Αυτό πιθανότατα θα ωθήσει το κόμμα να διπλασιάσει τις θέσεις του και να γίνει όλο και πιο ασυμβίβαστο στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού.

«Ο καιρός του κατευνασμού έχει τελειώσει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, όπως αναφέρει το Spiegel, μετά τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων. Το κόμμα δεν θα διστάσει να κρατήσει σε ομηρία κυβερνητικά έργα για να προωθήσει τις θέσεις του, είπε.

Αν οι Πράσινοι συνεχίσουν να εμποδίζουν την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων, είπε, το FDP θα ασκήσει απλώς βέτο σε κάθε νέα γραμμή μεταφοράς ενέργειας μέχρι ο εταίρος του συνασπισμού να υποχωρήσει.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας είναι επί του παρόντος διχασμένος ως προς το αν οι νέοι δρόμοι θα πρέπει να έχουν το ίδιο επίπεδο προτεραιότητας με τα πιο «πράσινα» μέσα μεταφοράς, όπως οι νέες σιδηροδρομικές γραμμές.

Η εκλογική ήττα του FDP στο Βερολίνο έρχεται μετά από μια σειρά καταστροφικών περιφερειακών εκλογικών αποτελεσμάτων – μετά από κάθε ένα από τα οποία η ηγεσία του κόμματος είχε ορκιστεί να «ενισχύσει το προφίλ του» εντός του συνασπισμού.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του κόμματος Λίντνερ μαλάκωσε κάπως τη στάση του Κουμπίτσκι τη Δευτέρα. «Οι τρελές βιασύνες και η φασαρία δεν είναι το στυλ μας», τόνισε σε ένα tweet.

euractiv.gr