Αναθεωρεί ανοδικά, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ο OPEC, καθώς εκτιμά ότι αυτή θα επηρεαστεί θετικά από το εκ νέου «άνοιγμα» της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό καθώς και τις βελτιωμένες προοπτικές της διεθνούς οικονομίας. 

Έτσι, στο τακτικό μηνιαίο του δελτίο σχετικά αναφορικά με την αγορά πετρελαίου το καρτέλ των παραγωγών προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση για το 2023 κατά 2,3% ή 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) πρόβλεψη υψηλότερη κατά 100.000 bpd σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση. Ας σημειωθεί ότι ο OPEC είχε διατηρήσει σταθερό το outlook για την παγκόσμια ζήτηση στις δύο τελευταίες προβλέψεις του, μετά από μια σειρά υποβαθμίσεών τους.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του OPEC αναμένουν ότι η ζήτηση στην Κίνα θα αυξηθεί κατά 590.000 bpd, αρκετά υψηλότερα των 510.000 bpd των προηγούμενων εκτιμήσεων. Πέρυσι η κατανάλωση πετρελαίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο υποχώρησε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία.

Στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, τότε οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να διατηρηθούν στα τωρινά επίπεδα, οι οποίες άλλωστε επιδεικνύουν μια σταθερότητα από την αρχή του έτους.

«Ρόλο στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 θα διαδραματίσει η επιστροφή της Κίνας από τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και ο αντίκτυπος που θα έχει στη χώρα, στην περιοχή και στον κόσμο. Ανησυχίες αναφορικά με το εύρος και την ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας υφίστανται και κατ’ επέκταση για τη ζήτηση του πετρελαίου», σημειώνεται στο δελτίο του ΟPΕC.

Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά για την αγορά θα είναι η πιθανή ευόδωση των προσπαθειών της Fed να μην υποστεί ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ καθώς μια ενδεχόμενη υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων.

Από την άλλη, ο OPEC θεωρεί ως πιθανούς κινδύνους το ενδεχόμενο περαιτέρω γεωπολιτικών εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, ενδογενείς προκλήσεις στην Κίνα που θα σχετίζονται με την πανδημία και πιθανές μεταδόσεις από τον ακόμη εύθραυστο κλάδο των ακινήτων της ασιατικής χώρας.

Τέλος, στην τρέχουσα έκθεσή του, ο Οργανισμός αναφέρει ότι η παραγωγή πετρελαίου τον Ιανουάριο υποχώρησε κατά 49.000 bpd στα 28,88 εκατ. bpd μετά τις περικοπές από τις χώρες-μέλη του OPEC+ Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Ιράν.