Η Κομισιόν Ενέκρινε Ενισχύσεις για το Πρώτο Πλωτό Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στη Γαλλία

Η Κομισιόν Ενέκρινε Ενισχύσεις για το Πρώτο Πλωτό Υπεράκτιο Αιολικό Πάρκο στη Γαλλία
energia.gr
Τετ, 15 Φεβρουαρίου 2023 - 12:55

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ένα μέτρο της γαλλικής κυβέρνησης για την υποστήριξη του πρώτου πλωτού υπεράκτιου αιολικού πάρκου εμπορικής κλίμακας στη χώρα. Το μέτρο των 2,08 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της Γαλλίας, καθώς και των στόχων που σχετίζονται με τη στρατηγική της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η Γαλλία κοινοποίησε στην Επιτροπή την πρόθεσή της να υποστηρίξει την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου στα ανοικτά των ακτών της νότιας Βρετάνης.

Το μέτρο ενίσχυσης θα ισχύει για περίοδο 20 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του αιολικού πάρκου το 2028.

Η πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο στη Γαλλία. Μέχρι τώρα έχουν αναπτυχθεί μόνο μικρά πιλοτικά έργα.

Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο που υποστηρίζεται από το μέτρο θα είναι το πρώτο εμπορικό έργο αυτού του είδους στη Γαλλία.

Αναμένεται να έχει ισχύ από 230 MW έως 270 MW και να παράγει 1 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ετησίως για περίοδο 35 ετών.

Ο δικαιούχος αυτού του μέτρου θα επιλεγεί μέσω μιας διαφανούς και αμερόληπτης διαδικασίας υποβολής προσφορών, όπου οι πλειοδότες θα ανταγωνίζονται κυρίως με βάση το ποσό της ενίσχυσης ανά MW εγκατεστημένης ισχύος.