Συνήθως επιτυχημένη εταιρεία θα θεωρείται αυτή που προσελκύει πελάτες χάρη στην υπηρεσία της και όταν αυτό το πετυχαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό από τις ομοειδής της, θεωρείται ότι πρωτεύει και στο βαθμό της επιτυχίας της. Στην παροχή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας, πάντως, τη χρονιά που πέρασε τη μεγαλύτερη αύξηση πελατών την πέτυχε μία …μη εταιρεία: η Καθολική Υπηρεσία

η οποία στεγάζει καταναλωτές των οποίων η σύμβαση έχει καταγγελθεί, και η οποία έχει θεσπιστεί ως καθεστώς προστασίας μέχρι να βρουν νέο πάροχο.

Όπως τονίζεται σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» και της δημοσιογράφου Χρύσας Λιάγγου, αντίθετα με άλλες χώρες, το πλαίσιο που διέπει την ένταξη της Καθολικής Υπηρεσίας δεν προβλέπει αυστηρά περιθώρια παραμονής σε αυτή, με αποτέλεσμα να λειτουργεί κατά βάση ως καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι «στεγάζει» στρατηγικούς κακοπληρωτές σε ποσοστό 80%.

Όσον αφορά το ποσοστό αύξησης των καταναλωτών που υπάγονται στην Καθολική Υπηρεσία το 2022, τα ανεπίσημα στοιχεία που επικαλείται το παραπάνω δημοσίευμα κάνουν λόγο για 50.000 επιπλέον καταναλωτές, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τις 198.000 από 148.000 στο τέλος του 2021. Συνολικά, πλέον, βάσει των αριθμών των μετρητών, η Καθολική Υπηρεσία κατέχει την 6η θέση μεταξύ των παρόχων.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, με την πάροδο του χρόνου, η Καθολική Υπηρεσία εξελίχθηκε σε μια τεράστια στρέβλωση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς προκαλεί επισφάλειες που αυξάνονται, διατρέχοντας οριζόντια την αγορά από τους προμηθευτές προς τους διαχειριστές.

Οι προμηθευτές έχουν ζητήσει από το ΥΠΕΝ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες στη βάση γνωμοδότησης της ΡΑΕ, η οποία προβλέπει μέγιστη χρονική διάρκεια παραμονής 3 μηνών, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει μπει σε έναν διάλογο με την αγορά, με πρόθεση να επανεξετάσει τη λειτουργία της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί κοινός τόπος. Οι προμηθευτές από την πλευρά τους εξετάζουν παράλληλα τη δημιουργία ενός είδους ενεργειακού Τειρεσία, ως εργαλείο για τον έλεγχο των επισφαλειών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.