Στη μη επαρκή τροφοδοσία των ενεργειακών αγορών οφείλεται η αστάθεια των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τόνι Χέιγουορντ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ασιατική Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ο επικεφαλής του βρετανικού ομίλου υπογράμμισε ότι στην περίπτωση «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, όπου υπάρχει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές οφείλουν να είναι σταθερές».

Στη μη επαρκή τροφοδοσία των ενεργειακών αγορών οφείλεται η αστάθεια των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της BP Τόνι Χέιγουορντ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ασιατική Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και το Φυσικό Αέριο, που διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, ο επικεφαλής του βρετανικού ομίλου υπογράμμισε ότι στην περίπτωση «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, όπου υπάρχει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, οι τιμές οφείλουν να είναι σταθερές». «Ωστόσο» συνέχισε, «όταν τα επίπεδα τιμών είναι υψηλά, αυτό δείχνει ότι η προσφορά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αύξηση της ζήτησης... και εδώ έχουμε φτάσει σήμερα».

Ο Χέιγουορντ υποστήριξε, παράλληλα, πως οι φόροι τους οποίους επιβάλουν οι κυβερνήσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξακολουθούν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, κάτι που θεωρεί «αντιπαραγωγικό». «Όλα αυτά σημαίνουν ότι έχεις λιγότερα χρήματα να επενδύσεις σε νέα παραγωγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP τάχθηκε, επίσης, κατά της χορήγησης επιδοτήσεων για την προστασία των καταναλωτών από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, εξηγώντας ότι «όχι μόνο πυροδοτούν πιέσεις στα δημόσια οικονομικά, αλλά αποθαρρύνουν και κάθε ουσιώδη μέτρα για αποτελεσματικότητα στην κατανάλωση καυσίμων».

Σημειώνεται ότι τα σχόλιά του ήρθαν μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Dutch Shell Τζερόεν βαν ντερ Βιρ, ο οποίος δεν διαπιστώνει έλλειψη πραγματικής προσφοράς πετρελαίου και αποδίδει τις διακυμάνσεις των τιμών περισσότερο στην ψυχολογία.