Η Zenobē άρχισε την κατασκευή των πρώτων 200 MW μιας εγκατάστασης μπαταριών 300 MW στο Blackhillock της Σκωτίας. Βρίσκεται μεταξύ του Aberdeen και του Inverness, το έργο, το οποίο ο Zenobē λέει ότι θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα παρέχει υπηρεσίες σταθερότητας χρησιμοποιώντας μια μπαταρία συνδεδεμένη με το δίκτυο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ορόσημο στην καθαρή μετάβαση προς το μηδέν του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα αυξήσει σημαντικά την απορρόφηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Viking και στο Beatrice, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πρόσθεσε.

Όταν κατασκευαστεί πλήρως, το Blackhillock θα είναι ένα έργο 300MW/600MWh. Θα είναι η μεγαλύτερη συνδεδεμένη μπαταρία μετάδοσης στην Ευρώπη όταν τεθεί σε λειτουργία, δήλωσε η Zenobē.

Η Φάση 1 του έργου (200MW/400MW) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2024 με τη Φάση 2 (επιπλέον 100MW) να μπαίνει σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Το έργο αποτελεί μέρος της πρόσφατα ανακοινωθείσας επένδυσης 750 εκατομμυρίων λιρών της Zenobē στη Σκωτία, ανεβάζοντας το χαρτοφυλάκιο αποθήκευσης της εταιρείας στη χώρα σε πάνω από 1 GW.