Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε στο Κίεβο τη Δευτέρα το πρωί, σε μια επίσκεψη-έκπληξη λίγες ημέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν την ώρα που Ζελένσκι και Μπάιντεν βρίσκονταν στο εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ, σε πλατεία του ιστορικού κέντρου του Κιέβου όπου εκτίθενται καμένα ρωσικά τανκς.

Η επίσκεψη έρχεται στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψής του στη γειτονική της Ουκρανίας Πολωνία, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Ήδη από νωρίτερα υπήρχε φημολογία ότι κάποιος σημαντικός ξένος επισκέπτης είχε φθάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα και τελικώς η Ουκρανή πολιτικός Λέσια Βασιλένκο επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της διάρκεια της επίσκεψης του δεύτερου στο Κίεβο. "Η επίσκεψη του Μπάιντεν αποτελεί μία εξαιρετικά σημαντική ένδειξη υποστήριξης για όλους τους Ουκρανούς", πρόσθεσε. "Η Ρωσία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε πριν από σχεδόν έναν χρόνο", διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ο Μπάιντεν από τη μεριά του χαιρέτισε κατά τη διάρκεια ομιλίας, το θάρρος της Ουκρανίας στον πόλεμο και σημείωσε ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. "Το ήξερα ότι θα επιστρέψω", είπε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα λάβει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα ανακοινωθεί την Τρίτη. Η νέα στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνει πυροβολικά για τα HIMARS. "Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί", τόνισε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αργότερα εντός της εβδομάδας.

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε από τη μεριά του την παράδοση  κρίσιμου εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού και αντιαρματικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, θα ανακοινωθούν επίσης πρόσθετες κυρώσεις κατά της ρωσικής ελίτ και εταιρειών που προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις ή να ενισχύσουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν συμπίπτει με την ημέρα μνήμης στην Ουκρανία των περισσότερων από 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς το 2014.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναχώρησε από το Κίεβο λίγο μετά τις 14.00 ώρα Ελλάδος, με προορισμό την Πολωνία.

(από capital.gr)