Ταξίδι Μηνυμάτων από Μπάιντεν στην Ουκρανία- Πως θα Απαντήσει το Κρεμλίνο

Ταξίδι Μηνυμάτων από Μπάιντεν στην Ουκρανία- Πως θα Απαντήσει το Κρεμλίνο
energia.gr
Τρι, 21 Φεβρουαρίου 2023 - 09:26

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στην αμυνόμενη Ουκρανία με την χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψή του έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος που βρέθηκε αιφνιδιαστικά στο Κίεβο έστειλε μήνυμα και προς τη Μόσχα για την προσήλωση των ΗΠΑ,να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειασθεί, κάτι που επανέλαβε στις δηλώσεις με τον πρόεδρο Ζελένσκι. 

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με το πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο και τις ανάγκες ως προς την ενέργεια, τις υποδομές και την οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Μπάιντεν στο Κίεβο αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς το Κρεμλίνο, ότι «κανείς δεν σας φοβάται», ενώ συνιστά «νίκη για τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Ζελένσκι», προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες είναι ικανοποιημένοι από τις συνομιλίες τους.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στο Κίεβο εξήρε το θάρρος που επιδεικνύει η Ουκρανία στον πόλεμο σημειώνοντας ότι είχε επισκεφθεί έξι φορές το Κίεβο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. "Το ήξερα ότι θα επιστρέψω", είπε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα λάβει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα ανακοινωθεί την Τρίτη σήμερα). Η νέα στρατιωτική βοήθεια θα περιλαμβάνει πυροβολικά για τα HIMARS. "Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί", τόνισε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αργότερα εντός της εβδομάδας.

Το Βερολίνο επικρότησε την κίνηση Μπάιντεν. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ χαρακτήρισε ως «καλό μήνυμα» για τη συνοχή της Δύσης και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία τη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο, λίγες ημέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Να σημειωθεί ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν στις 3 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Χέμπεστραϊτ, ο κ. Σολτς θα συμμετάσχει την Παρασκευή και σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηθείς εάν τόσο η συνάντηση της G7 όσο και η επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου στις ΗΠΑ έχουν ως αντικείμενο τον συντονισμό νέων παραδόσεων εξοπλισμού στην Ουκρανία, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι συνομιλίες για την παράδοση όπλων είναι ούτως ή άλλως «συνεχείς» και δεν αποτελούν αντικείμενο της διμερούς συνάντησης του κ. Σολτς με τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό, σήμερα, Τρίτη, θέτοντας τους στόχους για το δεύτερο έτος της εισβολής του στην Ουκρανία, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περπάτησε στους δρόμους του Κιέβου. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος, αναμένεται να ενημερώσει την πολιτική και στρατιωτική ελίτ της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου, στην ομιλία προς τα μέλη των δύο κοινοβουλευτικών Σωμάτων.

Αναμένεται επίσης να μιλήσει αναλυτικά για τη διεθνή κατάσταση και να περιγράψει το όραμά του για την ανάπτυξη της Ρωσίας μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων από τη Δύση σε αυτήν, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ομιλία πρόκειται να ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδος στη Μόσχα.

Η ομιλία αυτή έρχεται σε μια εξαιρετικά συμβολική στιγμή, σχεδόν ένα χρόνο από την ημέρα που ο Πούτιν ανακοίνωσε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την σημασία της χρονικής στιγμής αναγνώρισε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Σε μια τόσο κρίσιμη και πολύ περίπλοκη συγκυρία στις επιχειρήσεις μας, στις ζωές μας, όλοι περιμένουν ένα μήνυμα με την ελπίδα να ακούσουν μια αξιολόγηση του τι συμβαίνει, μια αξιολόγηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Ν. Παλ.