Δανία: Θυγατρική της Shell Εξαγοράζει την Μεγαλύτερη Εταιρεία Ανανεώσιμου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη

Δανία: Θυγατρική της Shell Εξαγοράζει την Μεγαλύτερη Εταιρεία Ανανεώσιμου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη
energia.gr
Τρι, 21 Φεβρουαρίου 2023 - 17:12

Η Shell Petroleum NV, εξ ολοκλήρου θυγατρική της Shell, ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% των μετοχών της Nature Energy Biogas A/S με έδρα τη Δανία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ανανεώσιμου φυσικού αερίου (RNG) στην Ευρώπη

Με την εξαγορά η Shell Petroleum αποκτά το χαρτοφυλάκιο των λειτουργικών εγκαταστάσεων, τη σχετική προμήθεια πρώτης ύλης και την υποδομή, τα αναπτυξιακά έργα, καθώς και την εσωτερική τεχνογνωσία της Nature Energy Biogas στο σχεδιασμό, κατασκευή και λειτουργία καινοτόμου και διαφοροποιημένης τεχνολογίας εργοστασίων RNG.

Αυτή η εξαγορά υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Shell να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας RNG σε παγκόσμια κλίμακα και να αναπτύξει επικερδώς τις προσφορές χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε πελάτες σε πολλούς τομείς.

Η Nature Energy είναι μια κερδοφόρος επιχείρηση και η εξαγορά αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη της Shell από την ολοκλήρωσή της και να προσφέρει διψήφιες αποδόσεις.

Η Nature Energy θα λειτουργεί ως εξ ολοκλήρου θυγατρική της Shell, αρχικά με την υπάρχουσα επωνυμία της.

Η Nature Energy ιδρύθηκε το 1979 ως διανομέας φυσικού αερίου.

Η εταιρεία ίδρυσε την πρώτη της μονάδα βιοαερίου στη Δανία το 2015 και τώρα διαθέτει 14 λειτουργικές μονάδες με σχετική υποδομή, ρυθμίσεις πρώτων υλών, ενώ το 2022 παρήγαγε περίπου 6,5 εκατ. MMBtu/έτος (3.000 boed).Η εταιρεία διαθέτει επίσης ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 30 νέων εργοστασιακών έργων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Περισσότερα από το ένα τρίτο αυτών των έργων βρίσκονται σε μεσαίο έως όψιμο στάδιο ανάπτυξης στη Δανία, την Ολλανδία και τη Γαλλία και θα μπορούσαν να παραδώσουν έως και 9,2 εκατομμύρια MMBtu/έτος (4.400 boed) έως το 2030.Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, αυτή η συναλλαγή ταιριάζει με τη στρατηγική Powering Progress της Shell να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση και θα απορροφηθεί εντός του εύρους κεφαλαίου της εταιρείας των 23-27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2023.

Το RNG, γνωστό και ως βιομεθάνιο, είναι χημικά πανομοιότυπο με το συμβατικό φυσικό αέριο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς και διανομής.

Αυτό το καθιστά ανταγωνιστική επιλογή στην προσπάθεια για απαλλαγή από τον άνθρακα σε πολλούς τομείς, όπως οι εμπορικές οδικές μεταφορές, η ναυτιλία, η θέρμανση και η βαριά βιομηχανία. Τα οφέλη ως προς την αειφορία ενισχύονται από την επεξεργασία και τη χρήση μεθανίου που διαφορετικά θα μπορούσε να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα από την αποσύνθεση οργανικών από προϊόντα και απόβλητα. Η Shell έχει ήδη μια επιχείρηση παραγωγής RNG στη Βόρεια Αμερική, με μία μονάδα σε λειτουργία και τρεις υπό κατασκευή.

Διαθέτει επίσης ένα υπάρχον χαρτοφυλάκιο συναλλαγών RNG στην Ευρώπη, στο οποίο αυτή η εξαγορά της Nature Energy Biogas θα προσθέσει νέους όγκους και θα υποστηρίξει τις προσπάθειές της να μεταφέρει την αυξανόμενη ευρωπαϊκή πελατειακή βάση LNG σε BioLNG, με την παραγωγή να προορίζεται για οδικούς, θαλάσσιους και άλλους πελάτες.