Η άγρια κερδοσκοπία του πετρελαίου ηρέμησε χτες ρευστοποιώντας τα τεράστια κέρδη της περασμένης Παρασκευής. Η ρευστοποίηση αυτή εκ μέρους των κερδοσκόπων παρείχε ανάσα στις αγορές ολόκληρου του κόσμου. Με συνέπεια η τιμή του αργού στην αγορά της Nέας Yόρκης να καταγράψει κάθετη πτώση από τα ύψη των 138,25 δολαρίων το βαρέλι, στα 134,30 δολάρια.

Η άγρια κερδοσκοπία του πετρελαίου ηρέμησε χτες ρευστοποιώντας τα τεράστια κέρδη της περασμένης Παρασκευής. Η ρευστοποίηση αυτή εκ μέρους των κερδοσκόπων παρείχε ανάσα στις αγορές ολόκληρου του κόσμου. Με συνέπεια η τιμή του αργού στην αγορά της Nέας Yόρκης να καταγράψει κάθετη πτώση από τα ύψη των 138,25 δολαρίων το βαρέλι, στα 134,30 δολάρια.

Η απειλή την Παρασκευή από τον Σαούλ Μοφάζ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και παράλληλα υπουργό Μεταφορών και επίδοξο πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι «μια επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν είναι σχεδόν αναπόφευκτη», πυροδότησε πυρετό στις τάξεις των κερδοσκόπων που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν μαζικώς την ιδανική ευκαιρία του πανικού στις αγορές. Τα κέρδη της Παρασκευής ήταν τόσο προκλητικά που οι κερδοσκόποι αγνόησαν τη χθεσινή απάντηση της Τεχεράνης που απείλησε το Ισραήλ. «Αν οποιοσδήποτε τολμήσει να κάνει μια τέτοια ανόητη πράξη, η απάντηση θα είναι πολύ οδυνηρή», προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Μοστάφα Μοχάμαντ Νατζάρ. «Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις τους είναι το αποτέλεσμα αποτυχιών στις εσωτερικές υποθέσεις», υπογράμμισε ο Νατζάρ.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή η κερδοσκοπική φρενίτιδα του πετρελαίου πήρε διαστάσεις πρωτόγνωρες τις δύο τελευταίες ώρες των συναλλαγών στην αγορά της Nέας Yόρκης, που εκτίναξε την τιμή του αργού στην στρατόσφαιρα με αλματώδη άνοδο μεγαλύτερη των 11 δολαρίων –η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος στην ιστορία– στα επίπεδα–ρεκόρ των 139,01 δολαρίων ανά βαρέλι. Χτες, άμεση ήταν η θετική επίδραση της βουτιάς του πετρελαίου τόσο στο δολάριο όσο και στη Wall Street. Ο Dow Jones των 30 μετοχών blue chips των βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών, ανέκαμψε. Το δολάριο ενισχύθηκε ραγδαία έναντι του ευρώ με συνέπεια το ευρωνόμισμα να υποχωρήσει από τα 1,5842 δολάρια, στα 1,5620. Προς το παρόν, η κερδοσκοπία είναι η κυριότερη δύναμη που ωθεί σε υψηλό επίπεδο την τιμή του πετρελαίου. Η κερδοσκοπία συμμετέχει κατά 25% στη διαμόρφωση της σημερινής του τιμής.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία που καταμετρούν τις κινήσεις των κερδοσκόπων, οι επενδυτικές ροές στους δείκτες Standard & Poor’s GSCI και Dow Jones-AIG Commodity, αυξήθηκαν στα 260 δισ. δολάρια μέχρι τώρα το τρέχον έτος, από τα 169 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Aρκεί να ληφθεί υπ’ όψιν ότι το ράλι των τιμών του πετρελαίου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1998(!) από τα 10,35 δολάρια το βαρέλι για το αργό στην αγορά της Nέας Yόρκης και από τα 9,55 δολάρια το βαρέλι για το τύπου Brent στο Λονδίνο. Οι «συνήθεις ύποπτοι» –αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια, αυξημένη ζήτηση, κυρίως από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες ασιατικές οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας, αλλά και η εξασθένηση του δολαρίου– και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, υποβοηθούν τα παιχνίδια των κερδοσκόπων. Η ρωσική παραγωγή μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 1%, συρρικνούμενη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Φυσικά και οι δυτικές πετρελαιοβιομηχανίες αγωνίζονται να διοχετεύσουν περισσότερο πετρέλαιο. Έχουν, άλλωστε, αποκλεισθεί από το πλέον προνομιούχο πεδίο εκμετάλλευσης από τα εθνικιστικά καθεστώτα που δεν θέλουν να μοιραστούν τον εθνικό τους πλούτο με ξένους.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/06/2008)