Η Δανία θα Προσθέσει Ακόμα 9 GW Νέας Υπεράκτιας Αιολικής Ισχύος Μέχρι το Τέλος του Έτους

Η Δανία θα Προσθέσει Ακόμα 9 GW Νέας Υπεράκτιας Αιολικής Ισχύος Μέχρι το Τέλος του Έτους
energia.gr
Τετ, 22 Φεβρουαρίου 2023 - 09:09

Η Δανία σχεδιάζει να προσθέσει ακόμα 9 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος του έτους σε μια προσπάθεια να πενταπλασιάσει την υπεράκτια αιολική της ισχύ έως το 2030, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας της χώρας. Κυβέρνηση και αρχές εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξει μια γρήγορη διευκρίνιση σχετικά με το εάν τα έργα υπεράκτιων ανεμογεννητριών

και άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ, ανέφερε το υπουργείο.

Ωστόσο, παράλληλα με τον διάλογο με την Επιτροπή της ΕΕ, ο υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών κοινής ωφελείας της Δανίας Lars Aagaard ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να διαθέσει 9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας φέτος μέσω κρατικών διαγωνισμών.

Οι ανεμογεννήτριες από τα 9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα μπορούν να παράγουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που ισοδυναμεί με την κάλυψη της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερα από εννέα εκατομμύρια νοικοκυριά στη Δανία και στην Ευρώπη. Η ισχύς μπορεί επίσης να πάει σε δανέζικα έργα PtX ( Η σύζευξη ανά τομέα π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης μέσω αποθήκευσης ενέργειας θεωρείται ένα από τα κύρια κλειδιά για το βιώσιμο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος).

Τα 9 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας προέρχονται, μεταξύ άλλων, από τη Συμφωνία για το Κλίμα για την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και τη θερμότητα από τον Ιούνιο του 2022 και συνήφθη με ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Δανίας πριν από τις γενικές εκλογές. Πρόκειται για έργα υπεράκτιων ανεμογεννητριών που πρέπει να αποσταλούν σε κρατικούς διαγωνισμούς και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία σχέση με τα έργα που έχουν υποβληθεί για έλεγχο.