Απεργία φορτηγατζήδων και χάος στους δρόμους

Χάος στους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης προκαλούν οι απεργίες των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων εν γένει.
Energia.gr
Τρι, 10 Ιουνίου 2008 - 05:52

Χάος στους αυτοκινητοδρόμους της Ευρώπης προκαλούν οι απεργίες των οδηγών φορτηγών στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων εν γένει. Οι Ισπανοί ιδιοκτήτες φορτηγών κήρυξαν απεργία διαρκείας, οι Πορτογάλοι συνάδελφοί τους έκλεισαν τους δρόμους απειλώντας να παραλύσουν τη χώρα και κυρίως το τουριστικό τμήμα της, στην περιοχή του Αλγκάρβε. Στις βελγικές πόλεις της Λιέγης και της Αμβέρσας, οι εργαζόμενοι απήργησαν δυναμικά διεκδικώντας λύσεις στο ζήτημα της ακρίβειας.

Περί τους 90.000 μεταφορείς συμμετέχουν στην απεργία διαρκείας των συνδικάτων τους στην Ισπανία, καθώς διαμαρτύρονται για την αύξηση κατά 35% των τιμών των καυσίμων, τον τελευταίο χρόνο. Ουρές οκτώ χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στα ισπανογαλλικά σύνορα, ενώ οι Ισπανοί απεργοί έσπασαν τα τζάμια και τους υαλοκαθαριστήρες των φορτηγών όσων συναδέλφων τους επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ισπανία από τη Γαλλία. Φοβούμενοι ελλείψεις στη βενζίνη αλλά και σε άλλα προϊόντα, οι Ισπανοί καταναλωτές σχηματίζουν ήδη ουρές σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ. Και στη Γαλλία όμως, οδηγοί εμπόδισαν συναδέλφους τους να μπουν στην Ισπανία, ενώ 200 φορτηγά των οποίων οι οδηγοί ζητούσαν από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να αγοράσουν βενζίνη σε χαμηλότερη τιμή έκλεισαν την κυκλοφορία στους δρόμους του Μπορντό.

Στην Ισπανία, οι μεταφορείς αλλά και οι ψαράδες έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ενώ η χώρα εισέρχεται στην περίοδο της χειρότερης οικονομικής ύφεσης των τελευταίων 15 ετών. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση Θαπατέρο πρότεινε μέτρα όπως δάνεια και πιστωτικές διευκολύνσεις, όμως οι απεργοί τα απέρριψαν. Αύριο πάντως η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός ανέβαλε προγραμματισμένη ομιλία του με θέμα την οικονομία.

Στη Λιέγη 15.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην απεργία κατά της ακρίβειας και 5.000 στην Αμβέρσα, ενώ έχουν προγραμματιστεί για σήμερα απεργίες στις πόλεις Μονς, Ναμίρ και Αρλόν και για την Πέμπτη απεργία στις Βρυξέλλες.
Σημειωτέον ότι οι Γάλλοι επαγγελματίες ψαράδες ανακοίνωσαν χθες ότι τερματζίουν την απεργία τους έπειτα από τρεις εβδομάδες.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 10/06/2008)