Η λιθουανική κυβέρνηση σχεδιάζει να ανακοινώσει το άνοιγμα του διαγωνισμού για την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της χώρας στα τέλη Μαρτίου. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 700 MW, χωρίς επιδοτήσεις, στο λιθουανικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας.

 

Το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση τα προσχέδια των κυβερνητικών ψηφισμάτων σχετικά με την τοποθεσία που θα κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο, καθώς και τις απαιτήσεις για τους διαγωνιζόμενους.

Το αιολικό πάρκο θα βρίσκεται σχεδόν 36 χιλιόμετρα από την ακτή και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2028. Η παραγόμενη ενέργεια θα παρέχει έως και το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας.

«Αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά έργα όσον αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Θα μειώσει άμεσα τον όγκο των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για την παραγωγή τοπικής φθηνότερης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Λόγω της αποδοτικότητας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από ό,τι στην ξηρά, επομένως πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Daiva Garbaliauskaitė,