Η Γερμανική Wintershall Αναζητά Τρόπο Νομικής Προσφυγής Κατά της Μόσχας για Κατασχεμένα Περιουσιακά Στοιχεία της στη Ρωσία

Η Γερμανική Wintershall Αναζητά Τρόπο Νομικής Προσφυγής Κατά της Μόσχας για Κατασχεμένα Περιουσιακά Στοιχεία της στη Ρωσία
energia.gr
Πεμ, 23 Φεβρουαρίου 2023 - 16:49

Η Wintershall Dea αναζητά τρόπο να προσφύγει νομικά ενάντια στη ρωσική κυβέρνηση, αφού το Κρεμλίνο απαλλοτρίωσε τις επιχειρήσεις της γερμανικής εταιρείας στη χώρα και δέσμευσε 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς της

Ο ενεργειακός όμιλος τον περασμένο μήνα έγινε ένας από τους τελευταίους δυτικούς παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου που ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Ρωσία μετά την επίθεση της χώρας στην Ουκρανία, παραδεχόμενος ότι είχε χάσει τον έλεγχο των ερευνητικών πηγαδιών του καθώς και των τραπεζικών λογαριασμών που μοιραζόταν με τον εταίρο του στην κοινοπραξία, το ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom.

Ο διευθύνων σύμβουλος Mario Mehren δήλωσε την Πέμπτη ότι η Wintershall - ένας από τους κύριους Ευρωπαίους επενδυτές στον υπό αναστολή αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που προοριζόταν για την αποστολή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία - διερευνά τώρα «νομικές αξιώσεις που μπορεί να έχουμε κατά του ρωσικού κράτους ή άλλων».

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία «θα επιχειρήσει ό,τι είναι δυνατό». . . και θα το εκτελέσει χωρίς να κάνει μεγάλες ανακοινώσεις». Η Wintershall, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη BASF, αποκάλυψε την Πέμπτη ότι σημείωσε καθαρή ζημία 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, παρά ότι την περασμένη χρονιά σημειώθηκαν άνευ προηγουμένου υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο, λόγω μιας μη ταμειακής απομείωσης ύψους 7 δις ευρώ που σχετίζεται με την απώλεια της αξίας των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία.

Ο Mehren ήταν ωστόσο σίγουρος ότι η εταιρεία παρέμεινε «ισχυρή και σταθερή» και μίλησε για σχέδια επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο Μεξικό, τη Νορβηγία και τη Βόρεια Αφρική.

Ο οικονομικός διευθυντής Paul Smith δήλωσε ότι η Wintershall «ήλπιζε, στο τέλος του πολέμου και μόλις αρθούν οι περιορισμοί», ότι τα μετρητά που προέκυψαν από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της στη Ρωσία θα «επιστρέφονταν» στους μετόχους, αλλά αυτό «δεν ισχύει πλέον».

Ο Mehren δήλωσε ότι η Wintershall ήλπιζε επίσης να ανακτήσει ορισμένες από τις απώλειές της στη Ρωσία στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής επενδυτικής εγγύησης της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αγγίζει τα 2 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος μέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθούσε να υποστηρίζει για στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Wintershall θα μπορούσε να προσπαθήσει να πουλήσει τις ρωσικές της επιχειρήσεις στην κυβέρνηση της χώρας ή στην Gazprom.

«Αυτή τη στιγμή, δεν αποκαλύπτουμε λεπτομέρειες για τα σχέδιά μας για το πώς ακριβώς θα πραγματοποιήσουμε την έξοδό μας από τη Ρωσία», είπε.Η εταιρεία, για την οποία οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίστηκαν ότι προμήθευσε την Gazprom με προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμων για ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, δήλωσε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την αποχώρησή της φέτος.

Ωστόσο, ο Mehren προειδοποίησε ότι «το πόσο θα διαρκέσει τελικά αυτό δεν θα εξαρτηθεί μόνο από εμάς, θα εξαρτηθεί και από άλλους».