«Εγκρίνει και επαυξάνει» η Gazprom ό,τι αφορά τις προβλέψεις που φέρουν τις τιμές του πετρελαίου να αναρριχώνται σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα από τα σημερινά. Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, που καλύπτει το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, Αλεξέι Μίλερ, προειδοποίησε χθες ότι οι τιμές ενδεχομένως να φθάσουν ώς και τα 250 δολάρια το βαρέλι «στο προσεχές μέλλον».

«Εγκρίνει και επαυξάνει» η Gazprom ό,τι αφορά τις προβλέψεις που φέρουν τις τιμές του πετρελαίου να αναρριχώνται σε επίπεδα ακόμα υψηλότερα από τα σημερινά.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, που καλύπτει το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, Αλεξέι Μίλερ, προειδοποίησε χθες ότι οι τιμές ενδεχομένως να φθάσουν ώς και τα 250 δολάρια το βαρέλι «στο προσεχές μέλλον». Και εκπρόσωπος της εταιρείας εξέφρασε την άποψη ότι η νέα τιμή-ορόσημο που ανέφερε ο κ. Μίλερ θα επιτευχθεί εντός του 2009.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας κρίσιμης αύξησης στις τιμές των υδρογονανθράκων», ήταν η διαπίστωση του κ. Μίλερ στη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συνεδρίου (EBC) στη Γαλλία. «Οι τιμές θα φθάσουν σε επίπεδα πρωτοφανή. Η προοπτική θα είναι τα 250 δολάρια και ο ανταγωνισμός για τον φυσικό αυτό πόρο θα είναι ισχυρός». Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι έστω και αν η κερδοσκοπία έπαιξε ρόλο στο ράλι των τιμών, «η επίδρασή της δεν υπήρξε καθοριστική».

Το φυσικό αέριο που εξάγει η Gazprom στην Ευρώπη αποτιμάται σε σχέση με τις τιμές των προϊόντων πετρελαίου. Ο αναπληρωτής του κ. Μίλερ, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι οι τιμές του αερίου -σήμερα στα 410 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα- είναι πιθανό να αυξηθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν το υψηλότερο κόστος του αργού.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόβλεψη περί 250 δολαρίων και το σκεπτικό που παρέθεσε ο κ. Μεντβέντεφ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τιμή του αερίου θα ανέλθει στα 1.500 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Η προοπτική χαρακτηρίστηκε «παράλογη, εκτός αν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε».

Αυτά ενόσω οι τιμές του αργού κινούνταν χθες με έντονες διακυμάνσεις, στην προσπάθεια να εξισορροπήσουν μεταξύ των φόβων για την επάρκεια της προσφοράς και της σταθεροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, οι τιμές πραγματοποίησαν άλμα άνω των 3 δολαρίων, πάνω από τα 136 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσουν το απόγευμα κάτω από τα 134, όταν η αμερικανική Fed άφησε να εννοηθεί ότι θέτει πλέον στο στόχαστρο τον πληθωρισμό. Στην υποχώρηση συνέβαλε η υποβάθμιση των προβλέψεων για τη ζήτηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.

Προβλέψεις για μείωση της ζήτησης φέτος

Ελαφρώς χαμηλότερη θα διαμορφωθεί φέτος η ζήτηση πετρελαίου διεθνώς, καθώς και στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ -ιδίως της Ασίας- η μείωση των κρατικών επιδοτήσεων θα επιφέρει επιβράδυνση της κατανάλωσης. Αυτό συμπεραίνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, αναθεωρώντας τις προβλέψεις της κατά 70.000 χαμηλότερα για το 2008, στα 86,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Για την ανεπτυγμένη Δύση, σημειώνεται η τάση αγοράς οχημάτων χαμηλής κατανάλωσης, χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και μείωσης της παραγωγής ενεργοβόρων μοντέλων, τονίζεται όμως ότι «η χειρότερη απάντηση είναι η μείωση των φόρων».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/06/2008)