Όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για οχήματα εξοικονόμησης ενέργειας, δίνοντας κίνητρα σε αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, να διευρύνουν την παραγωγή τους.

Όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση για οχήματα εξοικονόμησης ενέργειας, δίνοντας κίνητρα σε αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, να διευρύνουν την παραγωγή τους. Χθες, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει υβριδικά αυτοκίνητα στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία, διπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις εγκαταστάσεις της εκτός ιαπωνικών συνόρων.

Ειδικότερα, η Toyota πρόκειται να παραγάγει περί τα 9.000 υβριδικά σεντάν τον χρόνο στην Ταϊλάνδη, αρχής γενομένης από το 2009. Στην Αυστραλία η παραγωγή θα φθάσει τα 10.000 οχήματα από το 2010. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Prius, η Toyota σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή τέτοιων οχημάτων υβριδικής τεχνολογίας, η οποία συνδυάζει τη συμβατική με τη χρήση βενζίνης και εκείνη με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τον ολοένα εντονότερο προβληματισμό για τις εκπομπές ρύπων και τις επιπτώσεις τους επιτείνουν τη ζήτηση για πιο «πράσινα» αυτοκίνητα. Την επόμενη δεκαετία η Toyota, η οποία σήμερα κυριαρχεί στην αγορά των φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, προσδοκά να υπερδιπλασιάσει τις αντίστοιχες πωλήσεις.

Επιδότηση 33 εκατ. δολαρίων

Ειδικά στην περίπτωση της Αυστραλίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ενισχύσει οικονομικά την Toyota για την παραγωγή. Ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ συμφώνησε με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να την επιδοτήσει με 33 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή υβριδικών. Επιπλέον βοήθεια αναμένεται να χορηγήσει και η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία.

Στην περίπτωση της Ταϋλάνδης η Toyota θα επενδύσει 90 εκατομμύρια μπαχτ για αναβάθμιση παραγωγής σε ήδη υπάρχον εργοστάσιό της, καθώς και 5,4 δισεκατομμύρια μπαχτ για την κατασκευή νέου εργοστασίου ντιζελομηχανών.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11/06/2008)