Η Γερμανία Αντιμετωπίζει Πρόκληση Ύψους 1 Τρισ. Δολαρίων για να Καλύψει το Τεράστιο Κενό Ενέργειας

Η Γερμανία Αντιμετωπίζει Πρόκληση Ύψους 1 Τρισ. Δολαρίων για να Καλύψει το Τεράστιο Κενό Ενέργειας
energia.gr
Σαβ, 25 Φεβρουαρίου 2023 - 10:20

Η Γερμανία έχει διαθέσει περισσότερα από 260 δισεκατομμύρια ευρώ (275 δισεκατομμύρια δολάρια) για να αντιμετωπίσει τους άμεσους κινδύνους μιας ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η τελική λύση θα είναι πολύ πιο δαπανηρή - αν η χώρα μπορέσει να το καταφέρει, αναφέρει το Bloomberg

Η επικείμενη τιμή για τη μελλοντική θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας αναμένεται να ανέλθει σε πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030.

Το κόστος περιλαμβάνει επενδύσεις για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως της νέας παραγωγής για τη διαχείριση της σταδιακής απόσυρσης των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών, την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα συστήματα θέρμανσης και την τήρηση των δεσμεύσεων για το κλίμα.

Η μετάβαση θα απαιτήσει την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών που θα καλύπτουν το ισοδύναμο 43 γηπέδων ποδοσφαίρου και 1.600 αντλίες θερμότητας κάθε μέρα. Χρειάζεται επίσης η κατασκευή 27 νέων χερσαίων και τεσσάρων υπεράκτιων αιολικών σταθμών την εβδομάδα, σύμφωνα με έναν κατάλογο επιθυμιών που παρουσίασε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της Volkswagen AG στο Βόλφσμπουργκ. 

"Πρόκειται για ένα τολμηρό εγχείρημα - ίσως το πιο τολμηρό σχέδιο από την ανοικοδόμηση της Γερμανίας", δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εποπτεύει την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια. 

Ενώ ο Σολτς και ο Χάμπεκ έχουν δείξει ότι υπάρχει πολιτική βούληση να προωθήσουν τη μετάβαση, χρειάζονται βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης των τόνων χάλυβα και άλλων υλικών που απαιτούνται για ένα τέτοιο τεράστιο εγχείρημα, σύμφωνα με τη Λίζα Φίσερ, εμπειρογνώμονα ενεργειακών συστημάτων στη δεξαμενή σκέψης E3G.

Η Γερμανία πρέπει επίσης να καταλάβει πώς θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν ο άνεμος και ο ήλιος δεν είναι διαθέσιμοι. Το σχέδιο της κυβέρνησης μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την ετοιμασία ενός στόλου νέων μονάδων φυσικού αερίου που θα μπορούν αργότερα να λειτουργούν με υδρογόνο, αν και δυσκολεύεται να βρει επενδυτές πρόθυμους να αναλάβουν τέτοια δαπανηρά έργα.

"Υπό τις τρέχουσες συνθήκες πλαισίου, δεν μπορούν να αναμένονται επαρκείς επενδύσεις", δήλωσε η Βερόνικα Γκριμ, μέλος ενός οικονομικού συμβουλίου που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Η έλλειψη χρηματοδότησης προέρχεται από το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας στις αγορές ενέργειας και τους ασαφείς κανονισμούς, πρόσθεσε η ίδια. 

Διπλασιασμός του δικτύου

Το Βερολίνο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με μια εκ βάθρων αναμόρφωση του τρόπου αγοράς και πώλησης ενέργειας, και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση για τον επανασχεδιασμό άρχισε τις διαβουλεύσεις αυτή την εβδομάδα. Μια επιλογή περιλαμβάνει τη δημιουργία των λεγόμενων "αγορών δυναμικότητας", οι οποίες υπάρχουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και πληρώνουν τους παραγωγούς για τη διαθεσιμότητα και όχι μόνο για την παραγωγή.

Ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα για τις μονάδες φυσικού αερίου που είναι έτοιμες για υδρογόνο, ακόμη και αν είναι απίθανο να λάβουν πολλά έσοδα εκτός των σκοτεινών, χειμερινών περιόδων, όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλή.

Μια άλλη πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί ότι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία συχνά παράγεται σε αγροτικές παράκτιες περιοχές στο βορρά, μπορεί να φτάσει στους καταναλωτές και τα εργοστάσια στο νότο. Το μέγεθος του δικτύου της Γερμανίας θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον Λέονχαρντ Μπιρνμπάουμ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κοινής ωφέλειας EON, η οποία διαχειρίζεται περίπου 800.000 χιλιόμετρα (500.000 μίλια) του γερμανικού δικτύου διανομής. 

Παρ' όλες τις προκλήσεις, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει ακόμη λίγο χρόνο για να λύσει τα προβλήματα και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά πρέπει να κινηθεί. 

"Η Γερμανία μπορεί να τα καταφέρει, αλλά υπάρχουν σημεία συμφόρησης που προς το παρόν δεν εξετάζονται με αρκετή λεπτομέρεια", δήλωσε η Φίσερ της E3G.

(από capital.gr)