Οι τιμές-ρεκόρ του αργού πετρελαίου είναι απαραίτητες για να μειωθεί η ζήτηση και να ισορροπήσει η πετρελαϊκή αγορά ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας που παραδέχεται πως η προσφορά του «μαύρου χρυσού» δεν επαρκεί για να καλύψει την εκρηκτική άνοδο της ζήτησης στην Ασία.

Οι τιμές-ρεκόρ του αργού πετρελαίου είναι απαραίτητες για να μειωθεί η ζήτηση και να ισορροπήσει η πετρελαϊκή αγορά ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας που παραδέχεται πως η προσφορά του «μαύρου χρυσού» δεν επαρκεί για να καλύψει την εκρηκτική άνοδο της ζήτησης στην Ασία.

Η προειδοποίηση που απηύθυνε η ΙΕΑ διατυπώνεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν σε νέο υψηλό όλων των εποχών, στα 139,12 δολάρια ανά βαρέλι, την Παρασκευή. Στη μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ τονίζει ότι « ο ρυθμός αύξησης της προσφοράς, από τις αρχές του έτους, είναι υποτονική και απαιτείται να υπάρχει υψηλότερο επίπεδο τιμών για να συγκρατηθεί η ζήτηση και να ισορροπήσει η αγορά». Στην ίδια έκθεση προστίθεται ότι « οι αφύσικα υψηλές τιμές πώλησης του πετρελαίου εξηγούνται με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς».

Στο μηνιαίο δελτίο που εκδίδει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υποβαθμίζει ελαφρώς την πρόβλεψή της για την αύξηση της ζήτησης φέτος, όπως άλλωστε αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές, ωστόσο, αιφνιδιάζει τις αγορές προχωρώντας σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεών της για την προσφορά εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ, κάτι που υποδηλώνει πως η παγκόσμια οικονομία είναι, τελικά, πιο εξαρτημένη από την παραγωγή των μελών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ. «Τα θεμελιώδη δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς υποδηλώνουν ένα συνεχιζόμενο στενό εύρος όσον αφορά στην προσφορά, με ισχυρή αύξηση της ζήτησης εκτός του ΟΠΕΚ», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ίδια έκθεση.

Η ΙΕΑ μειώνει την πρόβλεψη όσον αφορά στην αύξηση της ζήτησης κατά 80.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και αναμένει ετήσια αύξηση της τάξης των 800.000 βαρελιών την ημέρα, εξαιτίας της εκρηκτικής ανόδου των διεθνών τιμών του «μαύρου χρυσού», της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και του σχετικού περιορισμού των επιδοτήσεων στα καύσιμα που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις ορισμένων ασιατικών χωρών.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναφέρει ότι κάθε μέρα προκύπτουν νέες ενδείξεις μείωσης της ζήτησης, ειδικά σε τομείς όπως είναι οι αεροπορικές μεταφορές. Όμως, τη μείωση της ζήτησης επισκιάζει η μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεών της για τον τομέα της προσφοράς. Η ΙΕΑ υποβαθμίζει την εκτίμηση για την αύξηση της προσφοράς εκτός των μελών του ΟΠΕΚ στα μόλις 455 χιλ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, δηλαδή 225 χιλιάδες βαρέλια λιγότερα από την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει τον περασμένο μήνα.

Η ΙΕΑ εκτιμά πως ο μεγαλύτερος όγκος της νέας παραγωγής υδρογονανθράκων, εκτός του ΟΠΕΚ, θα προκύψει υπό τη μορφή βιοκαυσίμων που θα καλύψουν το 72% της προβλεπόμενης αύξησης. Η εκτίμηση για την αύξηση της προσφοράς εκτός του διεθνούς καρτέλ, το 2008, είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη για το το 2007 και το 2006, παρά τη μεγάλη αύξηση των τιμών.

(Financial Times, 10/06/2008)