Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της πετρελαϊκής πολυεθνικής BP απέρριψε ως σενάριο "Αποκάλυψης" την εκτίμηση στην οποία προέβη, την Τρίτη, ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 250 δολάρια/βαρέλι μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της πετρελαϊκής πολυεθνικής BP απέρριψε ως σενάριο "Αποκάλυψης" την εκτίμηση στην οποία προέβη, την Τρίτη, ο επικεφαλής της ρωσικής Gazprom για εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 250 δολάρια/βαρέλι μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.

Μιλώντας στο European Policy Forum, o Πίτερ Σάδερλαντ είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μεσοπρόθεσμα, με τις διαθέσιμες ποσότητες ορυκτών καυσίμων αλλά ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη αυτών των πηγών.

"Προσωπικά, δεν δίνω βάση σε κάποιες από τις εκτιμήσεις που έχουν πιο έντονο τον χαρακτήρα σεναρίων 'Αποκάλυψης'", είπε ο Σάδερλαντ, ερωτηθείς σχετικά με την εκτίμηση στην οποία προέβη ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. "Δεν πιστεύω ότι είμαστε καθ' οδόν προς μία εκτίναξη της τιμής στα 250 δολάρια/βαρέλι, όπως υποστηρίχθηκε", τόνισε ο Σάδερλαντ.

Παράλληλα, είπε ότι δεν θεωρεί ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου συνιστούν βασικό παράγοντα του τετραπλασιασμού των τιμών τα τελευταία πέντε χρόνια, διαφωνώντας με τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναΐμι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ της BP, οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου είναι η αύξηση της ζήτησης, η έλλειψη επενδύσεων στην ανάπτυξη νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και η πολιτική αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως το Ιράκ, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία.
"Ευελπιστώ ότι δεν θα έχουμε νέες δραματικές κορυφώσεις της τιμής του πετρελαίου", κατέληξε ο Πίτερ Σάδερλαντ.

Νόμος προσφοράς-ζήτησης

Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου οφείλεται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης και όχι στη φημολογία, υποστηρίζει, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Τόνι Χέιγουορντ, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times.

Ο Χέιγουορντ εκτιμά ότι υπάρχουν τρεις μύθοι γύρω από την άνοδο των τιμών του "μαύρου χρυσού": Πρώτον, ότι η φημολογία βρίσκεται πίσω από την αύξησή τους, δεύτερον ότι το πετρέλαιο τελειώνει και, τρίτον, ότι ο κόσμος μπορεί να στραφεί γρήγορα σε ένα οικονομικό μοντέλο που να μην στηρίζεται στους υδρογονάνθρακες.

Αναφορικά με τον πρώτο μύθο, ο Χέιγουορντ σημειώνει ότι η φημολογία "μπορεί να έχει μια οριακή επίδραση, αλλά οι υψηλές τιμές οφείλονται στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία της προσφοράς και της ζήτησης".

Ο δεύτερος μύθος, ότι δήθεν οι υδρογονάνθρακες αρχίζουν να τελειώνουν δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, λέει ο Χέιγουορντ. "Δεν είναι έτσι, καθώς ο κόσμος έχει επαρκή αποθέματα", προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τον τρίτο μύθο, ότι μπορούμε να στραφούμε γρήγορα σε ένα οικονομικό μοντέλο που να στηρίζεται πολύ λίγο στους υδρογονάνθρακες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ τονίζει ότι αν και τα βιοκαύσιμα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσονται ραγδαία, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό -λιγότερο από 2%- της συνολικής παραγωγής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Χέιγουορντ, η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια το 2007 ήταν πάνω από το μέσο όρο για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο και "η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί".

(Από www.imerisia.gr, 11/06/2008)