Τους τελευταίους «κρίκους» στην αλυσίδα τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού South Stream εξασφάλισε η Μόσχα, όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Τους τελευταίους «κρίκους» στην αλυσίδα τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού South Stream εξασφάλισε η Μόσχα, όπως αποκάλυψε την Τρίτη ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών του European Business Forum στη Ντοβίλ της δυτικής Γαλλίας, ο Μίλερ ανακοίνωσε πως στην κοινοπραξία που θα αναπτύξει το πρότζεκτ θα συμμετέχουν η Σλοβενία και η Αυστρία. «Έχει αποφασιστεί η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου» τόνισε.

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το ερχόμενο Σάββατο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού, η συμμετοχή της Αυστρίας εξασφαλίστηκε μέσω της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, η οποία αναλαμβάνει το ρόλο του συντονιστή για τη διέλευση του South Stream από τα εδάφη της χώρας.

Ο ρωσο-ιταλικός αγωγός, στον οποίο θα συμμετάσχουν η Ελλάδα, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία, θα διασχίζει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα και θα ενώνει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, θα διακλαδώνεται προς νότο στην Ελλάδα και την Ιταλία και προς βορρά με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, καταλήγοντας στην Αυστρία.

Σημειωνεται ότι ΗΠΑ και Ε.Ε. προωθούν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στα τέλη του περασμένου Απριλίου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπέγραψε στη Μόσχα τη συμφωνία για συμμετοχή της Ελλάδας στον South Stream, με τις μεν ΗΠΑ να εκφράζουν τη δυσφορία τους, τις δε Βρυξέλλες να μην αντιτίθενται στην επιλογή αυτή, εξηγώντας ότι οι δύο αγωγοί λειτουργούν συμπληρωματικά.