Τον διπλασιασμό της τιμής του αργού πετρελαίου έως το τέλος της δεκαετίας προβλέπει η ρωσική εταιρεία Gazprom, εξέλιξις που θα προκαλέση το 2009 και αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. «Θεωρούμε ότι θα αγγίξη τα 250 δολλάρια το βαρέλι στο προβλεπτό μέλλον», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην Ντωβίλ της Γαλλίας.

Τον διπλασιασμό της τιμής του αργού πετρελαίου έως το τέλος της δεκαετίας προβλέπει η ρωσική εταιρεία Gazprom, εξέλιξις που θα προκαλέση το 2009 και αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. «Θεωρούμε ότι θα αγγίξη τα 250 δολλάρια το βαρέλι στο προβλεπτό μέλλον», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, στην Ντωβίλ της Γαλλίας. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ δήλωσε πως οι τιμές του φυσικού αερίου για την Ευρώπη θα αυξηθούν για να αντικατοπτρίσουν το κόστος του αργού.
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας εκτιμά ότι με βραδύτερους ρυθμούς τα τελευταία έξι χρόνια θα αυξηθή, εφέτος, η ζήτησις για πετρέλαιο παγκοσμίως, καθώς η εκτίναξις, σε επίπεδα ρεκόρ, των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και η μείωσις των επιδοτήσεων σε σειρά ασιατικών χωρών επέφεραν ελαφρό πλήγμα στην ζήτηση.

Την ίδια ώρα, Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους έκρινε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για σύνοδο μεταξύ των κρατών που παράγουν πετρέλαιο και των χωρών που αγοράζουν, για να συζητηθή η υπερβολή αύξησις των τιμών. Παράλληλα, ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Τόμας Μίροου δήλωσε ότι οι χώρες της G8 θα εξετάσουν στην Ιαπωνία, πολιτικές με στόχο την επίτευξη μεγαλυτέρας διαφάνειας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Σημειωτέον ότι οι αυξημένες τιμές πετρελαίου έχουν οδηγήσει σε κύμα διαμαρτυριών στην Ευρώπη, όπου στην Ισπανία υπάρχει έλλειψις καυσίμων στα πρατήρια από την απέργία των μεταφορέων που διαμαρτύρονται για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Προβλήματα παρατηρούνται και στις αγορές προϊόντων.

Στην Πορτογαλία οδηγός φορτηγού έχασε την ζωή του την ώρα που προσπαθούσε να σταματήση ένα φορτηγό σε ένα οδόφραγμα κοντά στην Αλκανένα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Λισσαβώνος, το οποίο είχαν στήσει οι οδηγοί φορτηγών που κάνουν απεργία.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 11/06/2008)