«Τόσο οι τιμές του πετρελαίου όσο και των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια», δήλωσε χθες ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης οικονομικός σύμβουλος της Efg Eurobank στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της τράπεζας για τις εξελίξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

«Τόσο οι τιμές του πετρελαίου όσο και των τροφίμων θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια», δήλωσε χθες ο καθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης οικονομικός σύμβουλος της Efg Eurobank στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της τράπεζας για τις εξελίξεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Παράλληλα ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει, χρειάζεται όμως προσοχή τονίζοντας ότι ο πληθωρισμός είναι σήμερα πιο σημαντικός από τη χρηματοπιστωτική κρίση, με το πετρέλαιο να αποτελεί τη βάση του προβλήματος, καθώς περαιτέρω άνοδος στην τιμή του μπορεί να αυξήσει τον εγχώριο πληθωρισμό μέχρι και δύο μονάδες.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι «η Fed, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία μείωσε δραστικά τα επιτόκια παραβλέποντας τον πληθωρισμό και αυτό θα τη «χτυπήσει»», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. Για την ελληνική οικονομία ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι επιτεύξιμος ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 3,4% φέτος, ακόμα κι αν η κατανάλωση μειωθεί στο 2,8%, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να εξάγουμε και όπως είπε, «είναι ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα ότι έχει προσανατολιστεί προς τις χώρες της Νέας Ευρώπης και το 30% των εξαγωγών μας κατευθύνεται προς αυτές».

Τα στελέχη της Eurobank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, υπογράμμισαν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και ότι αν ο πληθωρισμός δεν ελεγχθεί φέτος λόγω επιβράδυνσης της κατανάλωσης και της ανάπτυξης των οικονομιών το 2008 θα υπάρξει μια δυνατή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η ύφεση θα ξεκινήσει το 2009.

Ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση με πιθανότητα πάνω από 90% (στο β΄ τρίμηνο του έτους), καθώς παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία στηρίζει το 70%-75% του ΑΕΠ. Η άνοδος του πετρελαίου, η πτώση των τιμών των ακινήτων και η μείωση των θέσεων εργασίας έχουν «γονατίσει» τους Αμερικανούς καταναλωτές, και προέβλεψε ότι από τις αρχές του 2009 η Fed θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της, από το 2% στο 3,75%-4,00%. Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση στο 4,25%-4,5% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Efg ΑΧΕΠΕΥ Χρήστος Ελαφρός στην ανάλυσή που έκανε για το ελληνικό Χρηματιστήριο τόνισε ότι η αγορά προεξοφλεί σήμερα μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων της τάξης του 15%, διευκρινίζοντας ότι η Eurobank περιμένει αντίθετα άνοδο κατά 4%. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών από την αρχή του έτους υποχωρούν κατά 24%, επισήμανε, ενώ σε ερώτημα για την πορεία του Γενικού Δείκτη ανέφερε τρία σενάρια: το θετικό προβλέπει αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά 4% με τον Γ.Δ. στις 4.800 μονάδες, το ουδέτερο (σήμερα) μείωση κερδοφορίας κατά 10% και τον Γ.Δ. στις 4.200 μονάδες και, το αρνητικό, μείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων πάνω από 20% με τον Γ.Δ. στις 3.800 μονάδες.Τα επιτόκια από την ΕΚΤ μπορεί να αυξηθούν κατά 0,25% έως 0,50% έως το τέλος του 2008, ενώ θεωρούν ότι η FED δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το 2008 αλλά θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις από το 2009 με στόχο να ανέλθουν στο 3,75%.

Η Eurobank συνιστά επιλεκτικές τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι είναι προτιμότερο να εκδηλωθούν μετά το καλοκαίρι, όταν και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό διεθνώς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Χ.Α. έγκειται σε ενδεχόμενες νέες υποβαθμίσεις κερδοφορίας λόγω του συνδυασμού επιβράδυνσης του ΑΕΠ, υψηλότερου πληθωρισμού, χαμηλότερης κατανάλωσης και ραγδαίας επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος. Στα θετικά της αγοράς συμπεριλαμβάνονται ο ελκυστικός ρυθμός αύξησης των δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, το γεγονός ότι η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε απόλυτα μεγέθη παραμένει υψηλή και οι προσδοκίες για ανάκαμψη - ομαλοποίηση των αγορών κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008. Το Χ.Α. καταγράφει από τις αρχές του έτους πτώση μεγαλύτερη του 25% και από τα υψηλά του Νοεμβρίου πάνω από 27,5%.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/06/2008)