Περισσότερα από 7 δολάρια (έως τα 138,30 δολάρια/ βαρέλι), ενισχύθηκε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για χαμηλότερα του αναμενόμενου αποθέματα στις ΗΠΑ. Στήριξη στην τιμή είχε προφέρει προηγουμένως και το σχόλιο της ΒΡ στην έκθεσή της «Statistical Review of World Εnergy», πως τα διαπιστωμένα πετρελαϊκά αποθέματα παρέμειναν αμετάβλητα το 2007

Περισσότερα από 7 δολάρια (έως τα 138,30 δολάρια/ βαρέλι), ενισχύθηκε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, ύστερα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για χαμηλότερα του αναμενόμενου αποθέματα στις ΗΠΑ. Στήριξη στην τιμή είχε προφέρει προηγουμένως και το σχόλιο της ΒΡ στην έκθεσή της «Statistical Review of World Εnergy», πως τα διαπιστωμένα πετρελαϊκά αποθέματα παρέμειναν αμετάβλητα το 2007, ενώ ταυτοχρόνως η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% - καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 2002. Την ίδια ώρα, η Κομισιόν προειδοποιούσε τα κράτη-μέλη, πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μάθει να ζει με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, και να βοηθήσει τους πολίτες να κάνουν το ίδιο».

Σύμφωνα με την ΒΡ, τα παγκόσμια αποθέματα ανέρχονται στα 1,24 τρισ. βαρέλια, και επαρκούν για να καλύψουν την τρέχουσα παραγωγή για περισσότερα από 41 χρόνια. Στην έκθεση επισημαίνεται πως οι ρυθμοί αύξησης στην κατανάλωση ενέργειας επιβραδύνθηκαν το 2007 σε σχέση με το 2006 - αν και το ποσοστό 2,4% διατηρείται επί πέμπτο συνεχές έτος άνω του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας.

Μείωση αποθεμάτων

Στις ΗΠΑ, η Energy Information Administration, η στατιστική υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα πετρελαϊκά αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια - κατά πολύ περισσότερο από την πρόβλεψη για μείωση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ανοδικές πιέσεις στην τιμή συνεχίζουν να ασκούν τα προβλήματα παραγωγής στη Νιγηρία, όπως και η είδηση για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από την Κίνα, το μήνα Μάιο.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 12/06/2008)