Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πάψουν να εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, αφήνοντας τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις βιομηχανίες πλαστικών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της κορυφαίας εταιρείας αιολικής ενέργειας στον πλανήτη.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πάψουν να εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, αφήνοντας τη χρήση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις βιομηχανίες πλαστικών και άλλων βιομηχανικών προϊόντων όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της κορυφαίας εταιρείας αιολικής ενέργειας στον πλανήτη.

Ο Ινάθιο Σάντσες Γκαλάν, εκτελεστικός πρόεδρος στην ισπανική Iberdrola, λέει πως οι τεχνολογικές πρόοδοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή, σημαίνει πως η βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε καλύτερη θέση για να εγκαταλείψει τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε αντίθεση, με τους περισσότερους βιομηχανικούς τομείς που βασίζονται στους υδρογονάνθρακες, δήλωσε στους Financial Times.

«Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς. Μπορούμε να ζήσουμε στο μέλλον χωρίς πράγματα όπως είναι τα λιπάσματα, τα πλαστικά και ορισμένοι τύποι πολυμερών υλικών;», είπε.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε εναλλακτικές λύσεις για αυτά τα προϊόντα», συνέχισε ο ίδιος. «Ωστόσο, έχουμε και εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ενέργειας», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του προηγήθηκαν εκείνων που διατύπωσε ο Νομπούο Τανάκα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ο οποίος, την περασμένη Παρασκευή δήλωσε πως χρειάζεται μια τεχνολογική επανάσταση για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Είπε, επίσης, πως τα έργα αντιστάθμισης της χρήσης άνθρακα απαιτούν κόστος 200 δολαρίων ανά τόνο, σε σύγκριση με τα 43 δολάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προσφέρουν τις μειώσεις εκπομπών ρύπων που χρειάζονται για να αποτραπεί η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Έκθεση της ΙΕΑ που παρήγγειλαν οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας βρήκε πως χρειάζονται να κατασκευαστούν 32 πυρηνικά εργοστάσια και να τοποθετηθούν 17.500 ανεμογεννήτριες κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενώ, συνυπογράφει την πρωτοβουλία να μειωθούν οι επιβλαβείς εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα, ο κ. Γκαλάν, εμφανίζεται, επίσης, ανήσυχος για τα αποθέματα πετρελαίου.

«Θέλουμε να είμαστε η γενιά αυτή που θα ευθύνεται για την καταστροφή των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών;», ρώτησε.

«Η αιολική είναι μια εδραιωμένη τεχνολογία: η αποδοτικότητα της παραγωγής ηλιακής ενέργειας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Iberdrola, που διαθέτει περισσότερα από 8.000MW εγκατεστημένη ισχύ, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής αιολικής ενέργειας στον πλανήτη. Οι ανεμογεννήτριες και άλλες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας αναλογούν στο 20% του διεθνούς χαρτοφυλακίου της ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά επιθετικών εξαγορών, όπως η απόκτηση της Scottish Power αντί 17 δισ. ευρώ, το περασμένο έτος, την κατέστησε ελκυστική ευκαιρία για τους μεγάλους ομίλους που αναζητούν να εγκατασταθούν στην ευρωπαϊκή αγορά, ή να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο κ. Γκαλάν, κάλεσε για μια αναδιάταξη του τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη,με την πραγματοποίηση περισσότερων διασυνοριακών συνδέσεων δικτύων προκειμένου να διευκολυνθεί η μεταφορά της ενέργειας στις περιοχές που τη χρειάζονται περισσότερο. Επέκρινε τις «ασυμμετρίες» που καταγράφονται στην Γηραιά Ήπειρο, με τις οποίες ορισμένες χώρες προωθούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό την απελευθέρωση των τιμών, ενώ άλλες, με τη στήριξη των κρατικών προϋπολογισμών, δεν επιδιώκουν τίποτε άλλο παρά τον έλεγχο των αγορών», είπε ο ίδιος.

Παρά τη φημολογία για επικείμενη συμμαχία της με την Gas Natural, την ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Iberdrola είπε πως ο όμιλος είναι, τώρα, αρκετά μεγάλος για να συμμετάσχει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με εταιρείες όπως είναι οι EDF της Γαλλίας, Eon και RWE της Γερμανίας και η ιταλική Enel.

(Financial Times 11/06/ 2008)