Παρατάσεις ενός έτους για φωτοβολταϊκούς σταθμούς (δηλαδή έως τα τέλη του 2023) και δύο ετών για αιολικούς σταθμούς (έως το τέλος του 2024), δίνονται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα καθώς και ενεργειακές κοινότητες,  για υπογραφή συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης   εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών, βάσει νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Η ρύθμιση θεωρήθηκε απαραίτητη διότι η σχετική προθεσμία για να κατακυρώνουν ταρίφα εκτός διαγωνισμών τα «μικρά» φωτοβολταϊκά (έως 500 κιλοβάτ) έληξε την 31η.12.2022. Επίσης, προωθείται η δυνατότητα για σταθμούς με συμβάσεις

Λειτουργικής Ενίσχυσης να συμμετέχουν για ορισμένο χρόνο απευθείας στην αγορά εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα τεσσάρων ετών από την έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας τους. Στην περίπτωση που συμμετέχουν στην αγορά ή πραγματοποιούν συναλλαγές ως Συμμετέχοντες χωρίς να λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση, θα επέρχεται αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι οι σταθμοί που λύνουν τις συμβάσεις τους και συμμετέχουν στην αγορά θα έχουν τη δυνατότητα να τους επιστραφεί η σχετική εγγυητική επιστολή των διαγωνισμών που έχουν καταβάλλει.

Οι κάτοχοι σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που έχουν καταρτίσει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης (του 4414/2016), θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στην αγορά ή να πραγματοποιούν συναλλαγές ως συμμετέχοντες στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του, χωρίς να λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση για έως και  δύο έτη από την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του σταθμού. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται προσωρινά η εφαρμογή της σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης. Η διάρκεια ισχύος της σύμβασης και της άδειας λειτουργίας του σταθμού θα παρατείνεται για ίσο χρονικό διάστημα.

Δίνεται ακόμη η δυνατότητα σε ανεξάρτητους παραγωγούς ΑΠΕ να επιλέξουν αντί της επταετούς παράτασης της Σύμβασης Πώλησης που έχουν ήδη συνάψει, να πωλούν την ενέργειά τους μέσω διμερών συμβάσεων (PPAs) με καταναλωτές.
Επίσης, το ΥΠΕΝ προωθεί τη δυνατότητα να εκδοθεί Τμηματική Άδεια Λειτουργίας για το 25% της συνολικής ισχύος της Άδειας Εγκατάστασης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ άνω των 200 MW καθώς πρόκειται για μεγάλες επενδύσει του ολοκληρώνονται σταδιακά. Ειδικά, για σταθμούς ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε περιοχές Ζωνών Απολιγνιτοποίησης θα επιτρέπεται να εκδοθούν μέχρι και δύο  τμηματικές Άδειες Λειτουργίας. Παράλληλα, καταργείται  ο περιορισμός του 20% που υπήρχε έως σήμερα για την πώληση του πλεονάσματος ενέργειας από τους αυτοπαραγωγούς και επανακαθορίζεται ο τρόπος αποζημίωσής τους, στη βάση λειτουργικής ενίσχυσης μετά από συμμετοχή ή όχι σε  διαγωνιστικές διαδικασίες ανάλογα με την ισχύ του σταθμού.    

Ειδικότερα,

α. Συνάπτουν συμβάσεις  λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (Σ.Ε.Δ.Π.) και Σταθερής Τιμής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. Για τους κατόχους αυτούς που συνάπτουν Σ.Ε.Δ.Π., η συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τους.

β. Συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών εάν η μέγιστη ισχύς Παραγωγής είναι μεγαλύτερη ή ίση του  ενός MW. Σταθμοί, οι οποίοι σε ετήσια βάση εγχέουν ενέργεια που δεν υπερβαίνει την ενέργεια που αντιστοιχεί σε μέγιστη ισχύ ίση του ενός MW, με εφαρμογή του συντελεστή απόδοσης (MWh/MW) που ορίζεται στον ν. 4254/2014  (υποπαρ. ΙΓ.4 της παρ. ΙΓ, του άρθρου πρώτου) δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν σε διαδικασίες υποβολής προσφορών.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καθορίζεται η διαδικασία εκκαθάρισης για το πλεόνασμα της ενέργειας, καθώς και διοικητικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα στην περίπτωση υπέρβασης της ποσότητας έγχυσης ενέργειας.