Κίνα: Μεγάλη Αύξηση της Βιομηχανικής Δραστηριότητας τον Φεβρουάριο, στο 52,6 ο Δείκτης PMI, στο Υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2012

Κίνα: Μεγάλη Αύξηση της Βιομηχανικής Δραστηριότητας τον Φεβρουάριο, στο 52,6 ο Δείκτης PMI, στο Υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2012
energia.gr
Πεμ, 2 Μαρτίου 2023 - 10:19

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από μια δεκαετία τον Φεβρουάριο, έδειξε επίσημος δείκτης την Τετάρτη, καθώς η παραγωγή μειώθηκε μετά την άρση των περιορισμών για τον COVID-19 στα τέλη του περασμένου έτους. Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της μεταποίησης (PMI) εκτοξεύτηκε στο 52,6 από 50,1 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής, πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση και τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ο PMI ξεπέρασε

κατά πολύ την πρόβλεψη των αναλυτών του 50,5 και ήταν η υψηλότερη ένδειξη από τον Απρίλιο του 2012.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο κατέγραψε ένα από τα χειρότερα χρόνια της εδώ και σχεδόν μισό αιώνα το 2022 λόγω των αυστηρών περιορισμών λόγω COVID και των επακόλουθων εκτεταμένων λοιμώξεων. Όμως όλοι οι περιορισμοί άρθηκαν απότομα τον Δεκέμβριο καθώς το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Omicron του κορονοϊού εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.

Οι παγκόσμιες αγορές ενθουσιάστηκαν από τη μεγάλη άνοσο στον PMI με τις ασιατικές μετοχές και το δολάριο Αυστραλίας να αντιστρέφουν τις προηγούμενες απώλειες, το γιουάν να αυξάνεται όπως και το πετρέλαιο, καθώς οι επενδυτές είχαν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τις οικονομικές προοπτικές της Κίνας.

«Αν και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί να υπάρχουν σημαντικοί εποχικοί παράγοντες ή γεγονότα, η συνολική τάση εξακολουθεί να δείχνει σταθερή ανάκαμψη στις αρχές του 2023», δήλωσε ο Zhou Hao, οικονομολόγος της Guotai Junan International.

Οι αγορές αναμένουν ότι η ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο, θα θέσει οικονομικούς στόχους και θα εκλέξει νέους κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους.

«Οι ανοδικές μετρήσεις του PMI παρέχουν μια θετική νότα για το επερχόμενο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αναπτύξει περαιτέρω υποστηρικτικές πολιτικές για να εδραιώσει την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Zhou.

Ο επίσημος PMI βγήκε λίγο πριν από έναν αισιόδοξο δείκτη ιδιωτικού τομέα από την Caixin/S&P που έδειξε ότι η δραστηριότητα αυξάνεται για πρώτη φορά σε επτά μήνες.

Οι επιχειρήσεις επιτάχυναν την επανέναρξη της εργασίας και της παραγωγής τους, καθώς η επίδραση των πολιτικών οικονομικής σταθεροποίησης έγινε αισθητή στον κλάδο, ενώ ο αντίκτυπος του COVID-19 υποχώρησε, ανέφερε η NBS σε ξεχωριστή δήλωση.

Ενώ ο μεταποιητικός τομέας έχει αρχίσει να βλέπει περισσότερα σημάδια ανάκαμψης, παρέμενε υπό πίεση με τις τιμές εργοστασίων να πέφτουν τον Ιανουάριο λόγω της ακόμη συγκρατημένης εγχώριας κατανάλωσης και της αβέβαιης εξωτερικής ζήτησης.

Ο επίσημος δείκτης μη μεταποιητικών υπευθύνων αγορών (PMI) αυξήθηκε στο 56,3 από 54,4 τον Ιανουάριο, υποδηλώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό επέκτασης από τον Μάρτιο του 2021.

Την Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι η εγχώρια οικονομία αναμένεται γενικά να ανακάμψει το 2023, αν και το εξωτερικό περιβάλλον παρέμεινε «σοβαρό και περίπλοκο».

Ο σύνθετος PMI, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τη μεταποιητική όσο και τη μη μεταποιητική δραστηριότητα, αυξήθηκε στο 56,4 από 52,9.