Οι εισαγγελείς στην Ελβετία απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερις τραπεζίτες της ελβετικής θυγατρικής της Gazprombank, ότι βοήθησαν στην απόκρυψη δεκάδων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για λογαριασμό του Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία από τις πρώτες δικαστικές υποθέσεις στη Δύση που αφορά άμεσα περιουσιακά στοιχεία που φέρεται ότι ανήκουν στον Ρώσο πρόεδρο. Τα τέσσερα άτομα ήταν υπάλληλοι της τράπεζας, μεταξύ των 

οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της, Roman Abdulin. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο —αντίγραφο του οποίου δόθηκε στους FT από δικαστήριο της Ζυρίχης— οι τραπεζίτες κατηγορούνται για εγκληματική αμέλεια καθώς επέτρεψαν το άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία στο όνοματου Sergei Roldugin, τσελίστα και νονού της κόρης του Πούτιν, χωρίς να ελέγξουν την προέλευση των κεφαλαίων που ρέουν μέσω αυτών.

«Είναι γνωστό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει επίσημα εισόδημα λίγο πάνω από 100.000 SFR (Ελβετικά Φράγκα) και δεν είναι πλούσιος, αλλά στην πραγματικότητα έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζονται άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος», αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο «Roldugin». . ήταν απλά ο αχυράνθρωπος».

Εκπρόσωπος της Gazprombank Switzerland —η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τερματισμού των εργασιών της στη χώρα, ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας— αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον των εργαζομένων της τράπεζας, αλλά αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει περαιτέρω τις «συνεχείς νομικές διαδικασίες».
Οι τέσσερις θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους. Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τραπεζίτες υπέγραψαν δηλώσεις ότι ο τσελίστας δεν ήταν «πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο» - επίσημος χαρακτηρισμός που θα είχε προκαλέσει πρόσθετο έλεγχο - παρά τις εκτεταμένες δημόσιες αναφορές για τις διασυνδέσεις του με το Κρεμλίνο και τον Πούτιν.

Οι λογαριασμοί που άνοιξαν στην Ελβετία οι τραπεζίτες έδειξαν ότι ο Roldugin είχε περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων και σχεδίαζε να διοχετεύει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια στη χώρα ετησίως μέσω ενός πολύπλοκου πλεγματος εταιρειών και λογαριασμών. «Τα δηλωθέντα περιουσιακά στοιχεία δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύλογα ως περιουσιακά στοιχεία του ίδιου του Roldugin», αναφέρουν οι εισαγγελείς.
Το επίσημο αρχείο επιμέλειας της τράπεζας για το Roldugin περιείχε μόνο μια εκτύπωση του ιστότοπου για το θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη - όπου ο Roldugin ήταν μαέστρος - και ένα μόνο αρνητικό αποτέλεσμα αναζήτησης στο Worldcheck, μια βάση δεδομένων συμμόρφωσης.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το ''κουαρτέτο'' της Gazprombank γνώριζε πλήρως την πραγματική σημασία και τις σχέσεις του Roldugin.

Το κατηγορητήριό τους περιγράφει επίσης πώς ιδρύθηκαν εταιρείες στο όνομα του Roldugin από αξιωματούχους της Bank Rossiya, η οποία προσπάθησε να συγκαλύψει τη συμμετοχή της χρησιμοποιώντας ανώνυμες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
«Η Τράπεζα Rossiya είναι η τράπεζα των κορυφαίων πολιτικών της Ρωσίας και ο μέτοχος της πλειοψηφίας και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου (Γιούρι Κοβάλτσουκ) θεωρείται ο ταμίας του Πούτιν», σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Η υπόθεση άνοιξε ως αποτέλεσμα της διαρροής των Panama Papers το 2016 - ένας ''θησαυρός'' με περισσότερα από 11 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούσαν 214.000 υπεράκτιες οντότητες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρυψη πλούτου που αποκτήθηκε παράνομα.

Mια διεθνής κοινοπραξία οργανισμών μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ξεχώρισε τις υποθέσεις του Roldugin με βάση την ανάλυση των εγγράφων, τονίζοντας την εγγύτητά του με τον Πούτιν, την Τράπεζα Rossiya και τον τεράστιο ανεξήγητο πλούτο του.

Η Finma, η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών της Ελβετίας, ξεκίνησε έρευνα κατά της Gazprombank ως αποτέλεσμα της διαρροής. Το 2018 η ρυθμιστική αρχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τράπεζα «παραβίαζε σοβαρά τις απαιτήσεις δέουσας επιμέλειας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την περίοδο από το 2006 έως το 2016» και επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στην τράπεζα.
Υπέβαλε επίσης καταγγελία σε εισαγγελείς καντονιών στη Ζυρίχη, πυροδοτώντας μια επίσημη ποινική έρευνα.
Οι εισαγγελείς ζητούν τώρα ποινές φυλάκισης και για τους τέσσερις εμπλεκόμενους τραπεζίτες. Η δίκη θα ξεκινήσει στη Ζυρίχη στις 8 Μαρτίου.