Πλωτοί Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκική Karpowership, Υποστηρίζουν την Παροχή Ρεύματος στην Κούβα

Πλωτοί Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκική Karpowership, Υποστηρίζουν την Παροχή Ρεύματος στην Κούβα
energia.gr
Πεμ, 2 Μαρτίου 2023 - 12:19

Η κυβέρνηση της Κούβας βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές για την αντιμετώπιση της χρόνιας έλλειψης ηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας, καθώς οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος επηρεάζουν τις κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα εδώ και μήνες. Η ακανόνιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επιτείνει την καθοδική πίεση στην οικονομία της Κούβας, η οποία βρίσκεται σε σοβαρή πτώση - τόσο σοβαρή που περίπου το 2% του πληθυσμού προσπάθησε να φύγει για τις ΗΠΑ πέρυσι. Το ευρύτερο ζήτημα της οικονομικής κακοδαιμονίας θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά η Αβάνα

έχει βρει τουλάχιστον έναν τεχνικό τρόπο να μειώσει τις επιπτώσεις της έλλειψης ενέργειας: πλωτούς κινητούς σταθμούς παραγωγής, ευγενική χορηγία της τουρκικής εταιρείας Karpowership.

Η σχέση της Κούβας με την Karpowership, που ανήκει στην Karadeniz, ξεκίνησε το 2018, όταν η κυβέρνησή της υπέγραψε τετραετή χάρτα για τρεις μικρούς πλωτούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συνολικά, οι μονάδες αυτές παρέχουν περίπου 110 MW ισχύος. Καθώς οι μόνιμοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της εποχής του Ψυχρού Πολέμου του τομέα κοινής ωφέλειας της Κούβας έχουν υποβαθμιστεί, το μερίδιο της Karpowership στη δυναμικότητα του δικτύου της χώρας έχει σταδιακά αυξηθεί. Η όγδοη μονάδα στην Κούβα έφτασε στην Αβάνα στις αρχές Φεβρουαρίου, αυξάνοντας τη συνολική δυναμικότητα σε περίπου 770 MW, ή το ένα τέταρτο της ελάχιστης ηλεκτρικής ζήτησης της Κούβας που ανέρχεται σε 3.000 MW.

Η ταχύτητα παράδοσης μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής προσφέρεται για τις ανάγκες της Κούβας. Οι χερσαίοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Κούβας χρειάζονται βαθιά συντήρηση, και η ταχεία προσθήκη φορητής παραγωγικής ικανότητας διευκολύνει την απενεργοποίηση των υφιστάμενων σταθμών για επισκευή. Είναι επίσης πολύ ταχύτερη από την κατασκευή νέας δυναμικότητας στην ξηρά, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια και θα απαιτούσε την υπέρβαση των διαρθρωτικών εμποδίων για όλα τα έργα υποδομής στην Κούβα - όπως οι κυρώσεις των ΗΠΑ και η πρόσβαση σε κεφάλαια, μεταξύ άλλων.

Τα ίδια εμπόδια μπορεί να δυσχεράνουν την πληρωμή της Κούβας για τις υπηρεσίες της Karpowership, σύμφωνα με την Al-Arabiya. "Οι Κουβανοί δεν έχουν χρήματα", δήλωσε ο Jorge Pinon, ανώτερος ερευνητής στο UT Austin, σε συνομιλία με το πρακτορείο.

Η μεγάλη εξάρτηση της Κούβας από το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας είναι εν μέρει μια ιδιορρυθμία της ιστορίας του Ψυχρού Πολέμου. Το έθνος της Καραϊβικής ήταν σοβιετικό πελατειακό κράτος για δεκαετίες και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργεί με επιδοτούμενο ρωσικό μαζούτ. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η σχέση αυτή έληξε και έκτοτε αγωνίζεται να συντηρήσει και να τροφοδοτήσει με καύσιμα τον στόλο των θερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που σχεδίασε το ανατολικό μπλοκ.

Υπό άλλες συνθήκες, η χώρα θα μπορούσε να έχει γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα. Προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Κούβα παραλίγο να κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό ισχύος 880 MW με σοβιετική βοήθεια. Η κατασκευή άρχισε το 1983, αλλά η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έθεσε τέλος στη ρωσική χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια. Το έργο εγκαταλείφθηκε το 1992, και τα ερείπια του ημιτελούς εργοστασίου είναι ακόμη και σήμερα ορατά.