Έκθεση: Οι ΑΠΕ Παρήγαγαν Περισσότερη Ηλεκτρική Ενέργεια από το Φυσικό Αέριο στο Ην. Βασίλειο αυτό το Χειμώνα

Έκθεση: Οι ΑΠΕ Παρήγαγαν Περισσότερη Ηλεκτρική Ενέργεια από το Φυσικό Αέριο στο Ην. Βασίλειο αυτό το Χειμώνα
energia.gr
Παρ, 3 Μαρτίου 2023 - 08:24

Το ενεργειακό μίγμα αλλάζει στην Ευρώπη και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας  στην Ουκρανία επιτάχυνε με πιεστικό τρόπο αυτή την μετάβαση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν στη Βρετανία περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα. Ενέργεια που ήταν αρκετή για να τροφοδοτηθεί κάθε σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών

σύμφωνα με μια ανάλυση. Μεταξύ λοιπόν της 1ης Οκτωβρίου και της 28ης Φεβρουαρίου, η ισχύς που παρήχθη από αιολική, υδροηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια έφτασε τις 47 TWh (τεραβατώρες), σύμφωνα με τη Μονάδα Πληροφοριών Ενέργειας και Κλίματος (ECIU). Η παραγωγή της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου θα απαιτούσε περίπου 95 TWh φυσικού αερίου, ποσότητα ίση με 110 βυτιοφόρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ή την ποσότητα που θα έκαιγαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές αυτόν τον χειμώνα έχει εκτοπίσει περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής ετήσιας ζήτησης αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είπαν οι αναλυτές.

Χωρίς αυτήν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να κάψει περισσότερο αέριο, γεγονός που θα είχε δυνητικά αύξηση των καθαρών εισαγωγών φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 22%, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου που εισάγεται μέσω αγωγού.

Ο Jess Ralston, επικεφαλής ενέργειας στην ECIU, δήλωσε: «Βλέπουμε το παλιό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να δίνει τη θέση του στο νέο, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να γίνονται η ραχοκοκαλιά και να εκτοπίζουν όλο και περισσότερο αέριο.

«Η αποθήκευση μπαταριών αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και αφήνοντάς μας λιγότερο εκτεθειμένους στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου.

Ν. Παλ.