WSJ: Τα ΗΑΕ Εξετάζουν την Αποχώρησή τους Από τον OPEC – Διαφωνούν με το Ριάντ για τις Μειώσεις στην Παραγωγή

WSJ: Τα ΗΑΕ Εξετάζουν την Αποχώρησή τους Από τον OPEC – Διαφωνούν με το Ριάντ για τις Μειώσεις στην Παραγωγή
energia.gr
Παρ, 3 Μαρτίου 2023 - 17:35

Το ενδεχόμενο αποχώρησής τους από τον OPEC εξετάζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αυτό αναφέρουν σε δημοσίευμά τους η Wall Street Journal, προσθέτοντας ότι αιτία της πιθανής «εξόδου» της μικροσκοπικής μοναρχίας του Κόλπου από το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών είναι η διαφωνία με τη Σαουδική Αραβία σχετικά με την αύξηση ή όχι των επιπέδων παραγωγής

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, το Άμπου Ντάμπι επιθυμεί να αυξηθεί η παραγωγή αργού στον OPEC, γεγονός που το φέρνει σε αντιπαράθεση με το Ριάντ, που κανοναρχεί την τρέχουσα πολιτική του Οργανισμού. Ήδη τον περασμένο Οκτώβριο οι δύο γείτονες συγκρούστηκαν, όταν ο OPEC+, στον οποίο συμμετέχουν κι άλλες περελαιοπαραγωγοί χώρες, με σημαντικότερη τη Ρωσία, αποφάσισε τη σημαντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου με στόχο τη στήριξη των τιμών.

Αν και τα ΗΑΕ δεν απέκλιναν δημόσια από την κοινή στάση του καρτέλ, εντούτοις  Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα Εμιράτα τους δήλωσαν ιδιωτικά πως στην πραγματικότητα επιθυμούσαν να αυξήσουν την άντληση αργού (πολιτική που στήριζαν και οι ΗΠΑ, εν όψει, μάλιστα, των επικείμενων, τότε, ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο), ωστόσο κάτι τέτοιο συνάντησε την αντίθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Μεταξύ άλλων, τα Εμιράτα «ανησυχούν ότι η Σαουδική Αραβία λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντά τους», σύμφωνα με την Dina Esfandiary, ανώτερη σύμβουλο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων. Όπως αναφέρει η WSJ, άλλα σημεία τριβής ανάμεσα σε Άμπου Ντάμπι και Ριάντ αποτελούν η Υεμένη αλλά και η πρόθεση των ΗΑΕ να κατασκευάσουν στρατιωτική βάση σε ένα νησί στο στενό του Μπαμπ αλ-Μαντέμπ στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, γεγονός που συναντά την αντίδραση Σαουδαράβων αξιωματούχων.

Το δημοσίευμα του αμερικανικού εντύπου προκάλεσε αίσθηση στις αγορές πετρελαίου, με τις τιμές να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση και να διαπραγματεύονται με απώλειες περίπου 2%.

Ειδικότερα, αναφορικά με το Brent, το συμβόλαιο Μαΐου υποχωρεί κατά 1,8% με την τιμή του να φτάνει τα 83,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI Απριλίου χάνει 1,9%, αγγίζοντας τα 76,7 δολάρια το βαρέλι.