Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η οικονομική παρουσία της Κίνας έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο. Η χώρα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ιαπωνία, και οικονομικών περιοχών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κάνει σημαντική πρόοδο και στη Μέση Ανατολή. Το γράφημα που

μας συνοδεύει χρησιμοποιεί στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να καταγράψει την εμπορική ιστορία της Σαουδικής Αραβίας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Κίνα (μέχρι και το 2021).

Εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων

Με τις εισαγωγές της Κίνας από, και τις εξαγωγές της προς τη Σαουδική Αραβία να υπερβαίνουν πλέον το συνδυασμένο εμπόριο της μεγάλης πετρελαιοπαραγωγού χώρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Κίνα έχει καταστεί ο κυρίαρχος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας.

Πίσω στο 2001, το συνολικό εμπόριο της Σαουδικής Αραβίας με την Κίνα ήταν ένα κλάσμα - μόλις το ένα δέκατο - του συνδυασμένου εμπορίου της με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ενώ η συνολική αξία του εμπορίου ήταν μέτρια εκείνη την εποχή, από τότε αυξάνεται σταθερά σχεδόν κάθε χρόνο.

Μέχρι το 2011, η Κίνα είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε αξία διμερούς εμπορίου με τη Σαουδική Αραβία. Στη συνέχεια, μέχρι το 2018, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας ξεπέρασε το εμπόριο της χώρας της Μέσης Ανατολής με ολόκληρη την ΕΕ.

Σήμερα και η Κίνα έχει αναδειχθεί σε μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Σαουδικής Αραβίας από ό,τι η υπόλοιπη Δύση μαζί.

Το τέλειο ταίριασμα; Εξαγωγές ενεργειακών πόρων που μετατρέπονται σε εισαγωγές τελικού προϊόντος

Η ιδιότητα της Κίνας ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας είναι λογική, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη οικονομική της ανάπτυξη.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει περισσότερο από τη Σαουδική Αραβία από οπουδήποτε αλλού. Σχεδόν το ήμισυ του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ύψους 87,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αποτελούνταν από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας. Αυτό αντιστοιχούσε στο 77% των συνολικών εισαγωγών της Κίνας από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίες περιλάμβαναν επίσης αγαθά όπως το πλαστικό – που αποτελεί ένα υποπροϊόν του πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία, εν τω μεταξύ, εισήγαγε αγαθά αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως τεχνολογικό εξοπλισμό, τηλέφωνα και φωτοβολταικα σώματα.