Η ACWA Power υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός έργου αποθήκευσης αιολικής ενέργειας και μπαταριών μεγάλης κλίμακας στο Καζακστάν με το υπουργείο Ενέργειας της χώρας και ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο. Η εταιρεία ανάπτυξης υποδομών ενέργειας και ύδατος της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε χθες ότι η συμφωνία υπεγράφη με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Samruk-Kazyna της χώρας της Κεντρικής Ασίας, μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας της.

 

Αν και δεν προσδιορίστηκαν λεπτομέρειες σε μια ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Energy-Storage.news, η ACWA Power είπε ότι η συμφωνία καλύπτει ένα έργο 1GW αιολικής ενέργειας και συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας (BESS), που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2027.

Σηματοδοτεί την είσοδο της ACWA Power στη Δημοκρατία του Καζακστάν, όπου η εταιρεία είπε ότι θα πραγματοποιηθεί μια αρχική επένδυση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τους στόχους του Καζακστάν να καλύψει το 50% των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050. Η ACWA Power είπε ότι η αιολική Το έργο plus-storage θα εκτοπίσει άμεσα τους πόρους ορυκτών καυσίμων.

Ο Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ της Σαουδικής Αραβίας –ο υπουργός Ενέργειας της χώρας– παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής, μαζί με τον υπουργό Ενέργειας του Καζακστάν, Bolat Akchulakov και τους προέδρους των διοικητικών συμβουλίων των ACWA Power και Samruk-Kazyna.