Μέτρα στις ΗΠΑ για Πάταξη Κερδοσκοπίας στις Συναλλαγές Αργού

Μέτρα αυστηρότερου ελέγχου των συναλλαγών με προθεσμιακές αγορές πετρελαίου στο εξωτερικό είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν οι αμερικανικές αρχές, σε μια προσπάθεια πάταξης της κερδοσκοπίας που φέρεται ως ένας εκ των υπευθύνων για τα άλματα των τιμών.
Energia.gr
Πεμ, 19 Ιουνίου 2008 - 02:04

Μέτρα αυστηρότερου ελέγχου των συναλλαγών με προθεσμιακές αγορές πετρελαίου στο εξωτερικό είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν οι αμερικανικές αρχές, σε μια προσπάθεια πάταξης της κερδοσκοπίας που φέρεται ως ένας εκ των υπευθύνων για τα άλματα των τιμών. Ειδικότερα, η διαπραγμάτευση των συμβολαίων του αργού τύπου West Texas Intermediate στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου -που φιλοξενεί ώς και το 30% των συνολικών συναλλαγών- θα υπόκειται από τον Οκτώβριο σε αυστηρότερους περιορισμούς επί των τοποθετήσεων.

Η Επιτροπή Εποπτείας Αγοράς Εμπορευμάτων (CFTC) των ΗΠΑ φιλοδοξεί να αφαιρέσει τη δυνατότητα χειραγώγησης των τιμών από ένα και μόνο νομικό πρόσωπο. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει επίσης να κοινοποιούν στις ΗΠΑ στοιχεία συναλλαγών. Το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες.

Απολύσεις στην Air Canada

Η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων προκαλεί πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Ιδιαίτερο πρόβλημα υφίστανται οι αερομεταφορείς. Οι αμερικανικές αεροπορικές αναμένεται να παρουσιάσουν κατά το τρέχον οικονομικό έτος ζημίες ρεκόρ, της τάξης των 10 δισ. δολαρίων. Ηδη, χθες, η Air Canada ανακοίνωσε σχέδια περικοπής 2.000 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μέτρων επιβίωσης.

Για την κατάσταση αυτή, η ευθύνη επιρρίπτεται από πολλούς στις κερδοσκοπικές κινήσεις μεγαλοεπενδυτών, μεταξύ των οποίων επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) και τραπεζικοί κολοσσοί. Οι τελευταίοι κατηγορούνται ότι ωθούν τις τιμές πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που δικαιολογούν η προσφορά και η ζήτηση. Η Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΑΤΑ) και άλλοι ασκούν πιέσεις για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων και ενίσχυση της διαφάνειας στις αγορές ενέργειας. Ο επικεφαλής της ΑΤΑ, Τζέιμς Μέι, δήλωσε ότι έως και 200 αμερικανικές κοινότητες θα χάσουν τις αεροπορικές υπηρεσίες που τους παρέχονται σήμερα λόγω της μείωσης χωρητικότητας. Οπως τόνισε, «η οικονομία της χώρας συνδέεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα του συστήματος εναέριων μεταφορών. Αν οι εταιρείες συνεχίσουν να παρουσιάζουν πρόβλημα, το ίδιο θα συμβεί με την οικονομία».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 19/06/2008)