Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώνεται συνεχώς από το ανώτατο ετήσιο υψηλό του επίπεδο του 10,6% τον Οκτώβριο του 2022. Αναμένεται να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω σε περίπου 3% μέχρι το τέλος του έτους. Ο πρώτιστος λόγος είναι οι συνέπειες που προκλήθηκαν από την περυσινή αύξηση των τιμών, οι οποίες αρχικώς γίνονται ορατές στην ενέργεια και λίγο αργότερα στα τρόφιμα

Κι ενώ ο πληθωρισμός δεν υποχώρησε τόσο πολύ όσο προβλεπόταν τον Φεβρουάριο, τον Ιανουάριο είχε εκπλήξει αναλυτές και οικονομολόγους λόγω της καθοδικής τάσης του. Συνολικά, τα πρόσφατα στοιχεία δεν αλλάζουν ουσιαστικά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Οπως δείχνουν τα στοιχεία μας, ο βασικός πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από τον ονομαστικό δείκτη. Αυτό πιθανότατα θα παραμείνει έτσι για μερικούς μήνες ακόμη. Οι εταιρείες εξακολουθούν να μετακυλίουν προηγούμενες αυξήσεις κόστους στους πελάτες τους. Εντούτοις, η πίεση στον μηχανισμό μεταφοράς κόστους υποχωρεί.

Οι τιμές ενέργειας και κυρίως αυτές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει αισθητά. Οι δε πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα μειώνονται, το κόστος μεταφοράς επίσης, ενώ και το ευρώ έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με πέρυσι, καθιστώντας τις εισαγωγές λίγο φθηνότερες για τους Ευρωπαίους. Με τη βοήθεια των επιπτώσεων που απορρέουν από παλιότερες αυξήσεις, ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού συνέχισε να υποχωρεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Συνολικά, η πίεση από το κόστος στις τιμές θα πρέπει να ελαττωθεί μετά το τρέχον κύμα.

Κι ενώ τα σοκ από την πλευρά της προσφοράς ήταν και είναι ο κύριος μοχλός της έκρηξης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι τιμές μπορούσαν να αυξηθούν τόσο γρήγορα όσο αυξήθηκαν επειδή οι άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αγοραστική δύναμη. Από το τρίτο τρίμηνο και εντεύθεν, βέβαια, δεν είχαν ακόμη αρχίσει να αντλούν χρήματα από τις υψηλές καταθέσεις τους που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εάν οι καταναλωτές επρόκειτο να αυξήσουν τις δαπάνες τους, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ονομαστική οικονομική δυναμική και τον πληθωρισμό. Ομως, αυτή τη στιγμή δεν περιμένουμε από τους καταναλωτές της Ευρωζώνης να αποσύρουν επιθετικά τις αποταμιεύσεις τους. Τέλος, αναφορικά με την ΕΚΤ προβλέπουμε πως θα μειώσει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό το 2023 και το 2024 εντός μηνός και σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η τράπεζα θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά άλλες 100 μονάδες βάσης, στο 4%, έως τον Ιούνιο.

Εκτιμάμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μ.β., στο 4%, έως τον Ιούνιο.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")