Η ισπανική εταιρεία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων Enerside προχώρησε στη σύσταση κοινοπραξίας (JV) με την Alternative Green Energy Italy Holco 2 (AGE) για την υποστήριξη 2,6GW φωτοβολταϊκών έργων στην Ιταλία. Η AGE - μέτοχος της Enerside με ποσοστό 8,6% - θα συνεισφέρει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων 1.786MW, ενώ η Enerside θα εισφέρει 800MW έργων

στη συνεργασία. Όλα τα έργα βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Η κοινοπραξία θα συνδυάσει την τοπική γνώση της AGE με την εμπειρία της Enerside στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Enerside αγόρασε μετοχές της AGE αξίας 3 εκατ. ευρώ (3,1 εκατ. δολάρια ΗΠΑ), δίνοντάς της πλειοψηφικό μερίδιο περίπου 62%.

Η Enerside δήλωσε ότι επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση της στην ιταλική αγορά, στην οποία εισήλθε τον Ιανουάριο του 2022, μέσω της απόκτησης ενός τοπικού χαρτοφυλακίου. Άλλες εξέχουσες αγορές της είναι η Ισπανία και η Κεντρική/Νότια Αμερική.

Αυτή την εβδομάδα, η Reden Solar συμφώνησε μια συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 264 εκατ. ευρώ (278 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για την κατασκευή φωτοβολταϊκών ισχύος έως 255MW σε ολόκληρη την Ιταλία. Η επίσης ισπανική εταιρεία ανάπτυξης Iberdrola έλαβε 160 εκατ. δολάρια ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επιδίωξη ενός ιταλικού φωτοβολταϊκού χαρτοφυλακίου 400MW τον Δεκέμβριο. Τον ίδιο μήνα, η θυγατρική του μεγάλου πετρελαϊκού ομίλου Eni - Plenitude - επέκτεινε το ιταλικό αποτύπωμά της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με την εξαγορά της ντόπιας εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας PLT.