Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν επαρκή παραγωγική ικανότητα για καθαρές τεχνολογίες εντός της Ενωσης, ώστε να καλύπτονται τα δύο πέμπτα των εγχώριων αναγκών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παρακάμπτουν περιβαλλοντικές εκτιμήσεις προκειμένου να προχωρήσουν βασικά έργα.

Σε σχέδιο πρότασης που ήρθε σε γνώση των Financial Times, η Κομισιόν δήλωσε ότι σε πέντε βασικούς τομείς - ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, αντλίες θερμότητας, μπαταρίες και ηλεκτρολύτες - η παραγωγική ικανότητα της Ενωσης θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύπτει τουλάχιστον το 40% των αναγκών της, καθώς προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

Οι υψηλότεροι στόχοι που έχουν τεθεί είναι για τους τομείς της αιολικής ενέργειας και των αντλιών θερμότητας, σε ποσοστό 85%.

Το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, 14 Μαρτίου, αποτελεί άμεση απάντηση στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ο οποίος παρέχει 369 δισ. δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις και επιδοτήσεις για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Ο αμερικανικός ΙΡΑ έχει προκαλέσει πανικό στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, καθώς φοβούνται έξοδο των ευρωπαίων κατασκευαστών προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έχει επίσης αναγκάσει την επανεκτίμηση της σχέσης της ΕΕ με την Κίνα, από την οποία εξαρτάται για περισσότερο από το 90% των εισαγωγών του στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, για παράδειγμα.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής, πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν για τον ΙΡΑ.

Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η ανάπτυξη καθαρής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει να επιτρέπεται στις εθνικές κυβερνήσεις να επισπεύδουν βιομηχανικά έργα που έχουν "δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον", εάν οι αρχές θεωρούν ότι "το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετεί το έργο πρέπει να υπερισχύει των επιπτώσεων αυτών".

Θέτει επίσης ορισμούς για τα λεγόμενα έργα ανθεκτικότητας Net Zero, που θα ενισχύσουν την αυτονομία της ΕΕ σε τομείς όπου σήμερα εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 80% από τρίτη χώρα ή από χώρες με τις οποίες δεν έχει εμπορικές συμφωνίες.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει επίσης να πληρούν ορισμένα όρια όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και να παρέχουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή όπου εδρεύουν.

Η διάρκεια των διαδικασιών έγκρισης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 18 μήνες, με χρονοδιαγράμματα που θα καθορίζονται για διαφορετικούς τύπους έργων, σύμφωνα με το σχέδιο. Επί του παρόντος, οι χρόνοι αδειοδότησης για αιολικά και ηλιακά έργα μπορεί να φτάσουν τα οκτώ χρόνια.