Το Ριάντ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών από 9 σε 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε επιπρόσθετο αίτημα των καταναλωτριών χωρών, δήλωσε ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη που διεξάγεται στη Τζέντα για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας αύξησης των τιμών πετρελαίου.

Το Ριάντ αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών από 9 σε 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε επιπρόσθετο αίτημα των καταναλωτριών χωρών, δήλωσε ο σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντάλα, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στη διάσκεψη που διεξάγεται στη Τζέντα για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας αύξησης των τιμών πετρελαίου.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αυξήσαμε την παραγωγή μας από 9 σε 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε επιπρόσθετο αίτημα», δήλωσε ο σαουδάραβας μονάρχης στη διάσκεψη για την Ενέργεια, η οποία διοργανώθηκε από τη Σαουδική Αραβία.

Ο ηγέτης της Νο1 πετρελαιοεξαγωγικής χώρας πρότεινε τη σύσταση ενός ταμείου ύψους ενός δισ. δολαρίων από τον ΟΠΕΚ και προσέφερε 500 εκατ. δολάρια διευκολυντικών δανείων, προκειμένου να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν την υψηλή τιμή του πετρελαίου.

Ο Αμπντάλα σημείωσε, ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να προσφέρει όλες τις απαραίτητες προμήθειες πετρελαίου που θα χρειαστούν στο μέλλον και επέρριψε την ευθύνη για τις υψηλές τιμές στην κερδοσκοπία και τους δασμούς. Επίσης ζήτησε από την Παγκόσμια Τράπεζα να διοργανώσει μια διεθνή συνάντηση για να συζητηθεί η πρωτοβουλία για τις φτωχές χώρες.

Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας Άλι αλ-Ναΐμι ανέφερε, από την πλευρά του, πως το Ριάντ μπορεί να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του στα 15 εκατ. βαρέλια. «Έχουμε μία σειρά από πολύ μεγάλα μελλοντικά σχέδια που καταλήγουν σε μια ικανότητα πλεονασματικής παραγωγής 2,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως και τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν αν η ζήτηση αιτιολογεί την ανάπτυξή τους», δήλωσε ο Αλ-Ναΐμι στους μετέχοντες στη διάσκεψη της Τζέντα. Αυτή θα μπορούσε να προστεθεί σε μία ικανότητα παραγωγής, η οποία μπορεί να φτάσει τα 12,5 εκατ. βαρέλια ως το τέλος του 2009, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, κάλεσε τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες να επενδύσουν περίπου 197 δισ. δολάρια στη δημιουργία εναλλακτικών αποθεμάτων ενέργειας και άσκησε πιέσεις και για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου ώστε να μειωθούν οι τιμές.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη, ο Μπράουν ανακοίνωσε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «πιο ισορροπημένης αγοράς ενέργειας». Με το σχέδιό του ο Μπράουν ζητά την αύξηση της αποδοτικότητας των διεθνών αγορών πετρελαίου προκειμένου να μειωθεί η αστάθεια των τιμών του. «Όποτε υπάρχουν ελλείψεις και κενά, πρέπει να αντιμετωπίζονται», εξήγησε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες πετρελαιοεξαγωγικές χώρες να επενδύσουν ορισμένα από τα περίπου τρία δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι έχουν κερδίσει από την πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου σε νέα πυρηνική τεχνολογία.

Διχασμένος Ο ΟΠΕΚ

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) εμφανίζεται, από την πλευρά του, διχασμένος ως προς το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής. Παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της, άλλα μέλη του καρτέλ όπως η Λιβύη, η Αλγερία, το Ιράν, η Βενεζουέλα και το Κατάρ έχουν ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας πως τα διυλιστήρια δεν ζητούν μεγαλύτερες ποσότητες αργού.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλ χαρακτήρισε «παράλογη» την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, επιρρίπτοντας την άνοδο των τιμών στην κερδοσκοπία, την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου (subprime) και σε γεωπολιτικούς παράγοντες. «Η ανησυχία σχετικά με τις μελλοντικές προμήθειες πετρελαίου δεν είναι ένα καινούριο φαινόμενο», δήλωσε ο Κελίλ σε δημοσιογράφους, ενώ ερωτηθείς αν οι τιμές θα υποχωρήσουν μετά τη συνάντηση, η απάντησή του ήταν αρνητική.