Απογοήτευση... Η φιλόδοξη παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας έπεσε στο κενό. Το χάσμα που εξακολουθεί να διχάζει τις χώρες που παράγουν και αυτές που καταναλώνουν τον «μαύρο χρυσό», είναι μεγάλο. Παρά την εντυπωσιακή παρουσία 38 υπουργών Πετρελαίου στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Τζέντα, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Απογοήτευση... Η φιλόδοξη παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας έπεσε στο κενό. Το χάσμα που εξακολουθεί να διχάζει τις χώρες που παράγουν και αυτές που καταναλώνουν τον «μαύρο χρυσό», είναι μεγάλο. Παρά την εντυπωσιακή παρουσία 38 υπουργών Πετρελαίου στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Τζέντα, οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες.

Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πόλεμο.

Κυρίως, αναζήτησαν μια κοινή στρατηγική ώστε να διασωθούν οι οικονομίες και οι αγορές από την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και την ασύδοτη συμπεριφορά της κερδοσκοπίας. Καθώς είναι αδύναμοι να ελέγξουν την κρίση, ούτε καν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τις πταίει...

Χθες, τα παιχνίδια των κερδοσκόπων του πετρελαίου πυροδότησαν νέα αναταραχή επωφελούμενα από τους κραδασμούς που προκαλούν η «πυρηνική» απειλή της Τεχεράνης και οι συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών στις πλωτές πλατφόρμες στο Δέλτα του Νίγηρα ποταμού στην πλούσια σε πετρέλαιο Νιγηρία. Χθες, η τιμή του αργού εκτινάχθηκε στα 137 δολάρια, το βαρέλι στην αγορά της Nέας Yόρκης.

Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, αφού ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής εκ μέρους της Σαουδικής Aραβίας κατά 200.000 βαρέλια, στα 9,7 εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού», υποσχέθηκε ότι θα καλύψει τις ελλείψεις... Αλλά αγνοήθηκε από τις αγορές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στη σύνοδο κορυφής, ο βασιλιάς Αμπντάλα δεν κάλεσε τις κορυφαίες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley, που κερδοσκοπούν ασύστολα με τις τιμές καθώς είναι οι μεγαλύτεροι διαπραγματευτές ενεργειακών παραγώγων στον κόσμο. Στις αρχές Μαΐου η Goldman, πρόβλεψε ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα εκτιναχθεί εντός 24 μηνών στα 200 δολάρια.

Ομως και τα στοιχεία από την Ευρωζώνη προκάλεσαν σοκ. Στις αγορές χρήματος, η ραγδαία πτώση που σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επιχειρηματιών, θορύβησε τους πάντες. Η μηνιαία έκθεση του κορυφαίου γερμανικού οικονομικού Iνστιτούτου «IFO», με έδρα το Mόναχο, παρουσίασε πτώση των προσδοκιών. O σχετικός δείκτης του «IFO» που καταρτίζεται από τις ερωτήσεις 7.000 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γερμανίας, έδειξε ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2005. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων και οι συνέπειες τους για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας, το ισχυρό ευρώ και η κρίση των πιστωτικών αγορών, τους ανησυχούν βαθύτατα. Παράλληλα, και ο δείκτης προσδοκιών Gfk των Γερμανών καταναλωτών παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Η σοβαρή αυτή υποχώρηση των προσδοκιών έδειξε ότι το ηθικό των Γερμανών καταναλωτών άρχισε να εξασθενεί!

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις επενδύσεις τους στην αμερικανική subprime αγορά στεγαστικών δανείων. Ηδη τρεις τράπεζες –η IKB, η Sachsen LB και η WestLB– που ανήκουν στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων –τις γνωστές Mittelstand– χρειάστηκαν κυβερνητικά και τραπεζικά κεφάλαια για να σωθούν από την χρεοκοπία.

Τώρα τη μείωση του ευρωεπιτοκίου την απαιτεί, απλώς, η λογική της ανάπτυξης και της πιστωτικής ασφυξίας. Η εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας στη Ζώνη του Eυρώ, που σχετίζεται ιδιαίτερα με τις εξελίξεις στην ιδιωτική κατανάλωση σε σχέση με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αρχίζει να φθίνει ανησυχητικά.

Bεβαίως, η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα παρακολουθεί στενά πώς έχει διαμορφωθεί το οικονομικό τοπίο μετά και την κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, η EKT δεν είναι διατεθειμένη στο άμεσο μέλλον να εγκαταλείψει την πολιτική των υψηλών επιτοκίων.

Ομως, ο πρόεδρος Ζαν - Κλοντ Τρισέ «σκλήρυνε» τη γλώσσα του... και μας απειλεί με την προειδοποίηση ότι θα σκληρύνει τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Και επειδή δεν συμμορφώνεται ο πληθωρισμός, μας έδωσε ραντεβού στη συνεδρίαση του Ιουλίου για να συμμορφώσει όλους εμάς τους πολίτες της Ευρωζώνης με μιαν αύξηση του επιτοκίου του ευρώ.

Ωστόσο, η EKT με την πολιτική της και τις δηλώσεις Tρισέ παίζει με τις ανησυχίες μας και συναθροίζει τους κερδοσκόπους στο ευρώ. Είναι γνωστό ότι ο κ. Tρισέ είναι έτοιμος να αντιδράσει, όπως δήλωσε, καθώς οι πληθωριστικοί κίνδυνοι απειλούν τις τύχες μας και τις οικονομίες της ONE!

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/06/2008)