Ράλι που ώθησε πάνω από τα 137,5 δολάρια το βαρέλι, με άλμα μεγαλύτερο των 2 δολαρίων, κατέγραφε χθες η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, μετά το αδιέξοδο στη σύνοδο παραγωγών και καταναλωτών στη Τζέντα.

Ράλι που ώθησε πάνω από τα 137,5 δολάρια το βαρέλι, με άλμα μεγαλύτερο των 2 δολαρίων, κατέγραφε χθες η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη, μετά το αδιέξοδο στη σύνοδο παραγωγών και καταναλωτών στη Τζέντα. Η αναμενόμενη ανακοίνωση του βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας περί αύξησης της παραγωγής στα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως δεν εμπόδισε άλλες μεγάλες παραγωγούς ενέργειας να αποκλείσουν αντίστοιχη κίνηση, μην κατορθώνοντας επομένως να καθησυχάσει τους φόβους για την επάρκεια της προσφοράς στις διεθνείς αγορές.

Αλλωστε, υπήρξαν και άλλοι γεωπολιτικοί παράγοντες, που συντηρούν, ούτως ή άλλως, την αβεβαιότητα, όπως οι επιθέσεις κατά πετρελαιαγωγού της Chevron και πλατφόρμας της Royal Dutch Snell στη Νιγηρία, το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, η αύξηση της σαουδαραβικής παραγωγής, της τάξης των 200.000 βαρελιών ημερησίως, κρίθηκε «λίγη».

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε χθες την πρωτοβουλία του Ριάντ, εξέφρασε όμως αμφιβολίες αν θα φέρει αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την εκτίναξη των τιμών της βενζίνης στις ΗΠΑ. Από την πλευρά τους, οι λοιπές χώρες–μέλη του ΟΠΕΚ επιμένουν ότι το άλμα των τιμών του αργού οφείλεται σε κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτών, διαψεύδοντας την άποψη που επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών ότι υπάρχει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του καρτέλ, Σακίμπ Χελίλ, το καρτέλ δεν μπορεί να αυξήσει τις ποσότητες που αντλεί χωρίς να υπάρχει ζήτηση για περισσότερη προσφορά. Σύμφωνα με τον Αλγερινό υπουργό Ενέργειας, «το πρόβλημα δεν είναι αν θα αντλήσουμε ή όχι. Αν δεν υπάρχει ζήτηση, γιατί να το κάνουμε;».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές ώς τα τέλη του έτους λόγω της κερδοσκοπίας, του ασθενούς δολαρίου, της στεγαστικής κρίσης στις ΗΠΑ και των πιθανών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Χελίλ υποστήριξε ότι η παραγωγική δυνατότητα στον χώρο της διύλισης δεν μπορεί να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς, αφού γι’ αυτήν απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις. Η χώρα του επενδύει 28 δισ. δολάρια σε πενταετές πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας στα πετροχημικά και τη διύλιση. Ερωτηθείς σχετικά, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν πιστεύει σε ταχεία άνοδο των τιμών πάνω από το φράγμα των 200 δολαρίων το βαρέλι.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/06/2008)