Έκτακτα Μέτρα στο Πεκίνο για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και την Εξοικονόμηση Καυσίμων.

Έκτακτα Μέτρα στο Πεκίνο για την Αντιμετώπιση της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και την Εξοικονόμηση Καυσίμων.
Tου Κ.Ν. Σταμπολή από το Πεκίνο
Τετ, 25 Ιουνίου 2008 - 05:19
Με λιγότερο από πέντε εβδομάδες ν’ απομένουν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων η κεντρική κυβέρνηση (state council) αποφάσισε την λήψη εκτάκτων μέτρων για τον ριζικό περιορισμό του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο Πεκίνο, με στόχο την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και αυτής του πετρελαίου κατά 20%.

Με λιγότερο από πέντε εβδομάδες ν’ απομένουν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων η κεντρική κυβέρνηση (state council) αποφάσισε την λήψη εκτάκτων μέτρων για τον ριζικό περιορισμό του αριθμού των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο Πεκίνο, με στόχο την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και αυτής του πετρελαίου κατά 20%. Η Δημοτική κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιουλίου θα περιορισθεί ο αριθμός των κρατικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο Πεκίνο κατά 30%, ενώ από τις 20 Ιουλίου και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός θα περιορισθεί περαιτέρω κατά 70%.

Σύμφωνα με ανώτερο εκπρόσωπο της Επιτροπής Μεταφορών του Πεκίνου κ. Zhou Zhengyu ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων που θ’ αποσυρθούν προσωρινά εκτιμάται να φθάσει τα 210.000, μέτρο το όποιο θ’ αποσυμφορήσει την χαοτική κυκλοφορία της πρωτεύουσας πόλης και θα εξοικονομήσει αρκετά καύσιμα. Ένα ακόμη μέτρο που πρόκειται να εφαρμοσθεί κατά την δύσκολη Ολυμπιακή περίοδο, μεταξύ 20/7 και 20/9, είναι η εκ περιτροπής κυκλοφορία αυτοκινήτων, μονά – ζυγά, σύμφωνα με τον αριθμό κυκλοφορίας κάθε οχήματος. Με δεδομένο ότι στο Πεκίνο κυκλοφορούν σήμερα 3,3 εκατομμύρια οχήματα, το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να έχει καταλυτική επίδραση στην βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας και την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία είναι αρκετά έντονη στην Κινεζική πρωτεύουσα, κάτι που όμως δεν οφείλεται αποκλειστικά στα αυτοκίνητα αλλά και στους βιομηχανικούς ρύπους, κυρίως από τις ανθρακικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού που λειτουργούν γύρω από την πόλη.

Οι εκτιμήσεις των Δημοτικών αρχών του Πεκίνου είναι ότι τ’ ανωτέρω μέτρα θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην μείωση της κυκλοφορίας κατά τουλάχιστον 1/3 και θα οδηγήσουν επιπλέον 4 εκατομμύρια επιβάτες να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σήμερα τα λεωφορεία και το σύστημα μετρό του Πεκίνου εξυπηρετούν 12 εκατομμύρια επιβάτες. Ο στόλος λεωφορείων του Πεκίνου πρόκειται να αυξηθεί επιπλέον με 2.000 νέα οχήματα ενώ θα επεκταθεί και το ωράριο κυκλοφορίας το Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για ν’ αντιμετωπισθούν οι μεγάλες κυκλοφοριακές ανάγκες.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση όλα τα οχήματα (όπως λ.χ. τα φορτηγά) τα οποία θεωρούνται ότι είναι ρυπογόνα έχουν χαρακτηρισθεί με κίτρινη ετικέτα, η οποία τοποθετείται στο παρμπρίζ και έτσι αποκλείονται παντελώς από την κυκλοφορία.

Η προσπάθεια των Αρχών του Πεκίνου είναι όπως με τ’ ανωτέρω μέτρα υποχρεώσουν τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες να στραφούν προς τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Πρόκειται για οχήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές Euro1 για ατμοσφαιρική ρύπανση. Έτσι όλα τα οχήματα που θα φέρουν την κίτρινη ετικέτα θ’ αποκλειστούν πλήρως από την κυκλοφορία στο Πεκίνο ενισχύοντας έτσι τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που υποχρεώθηκε να λάβει η κυβέρνηση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παράλληλα έχει ενισχυθεί το σύστημα επιτήρησης και καταγραφής ρύπων με την απόκτηση 22 αυτοκινήτων τύπου van με ειδικό εξοπλισμό που επιτρέπει την απευθείας ανάγνωση του επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω συστημάτων laser.