Αλμα Πετρελαίου, Βουτιά Δολαρίου

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες για τρίτη συναπτή ημέρα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς οι επενδυτές ακολούθησαν την πεπατημένη οδό των τελευταίων μηνών, στρεφόμενοι στις αγορές εμπορευμάτων όπως κάθε φορά που υποχωρεί το δολάριο.
Energia.gr
Τετ, 25 Ιουνίου 2008 - 05:46

Ανοδικά κινήθηκαν και χθες για τρίτη συναπτή ημέρα οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς οι επενδυτές ακολούθησαν την πεπατημένη οδό των τελευταίων μηνών, στρεφόμενοι στις αγορές εμπορευμάτων όπως κάθε φορά που υποχωρεί το δολάριο. Η μόνη διαφορά ήταν ότι τα χθεσινά κέρδη υπήρξαν περιορισμένα λόγω των φόβων για τις επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου στη ζήτηση, καθώς και για τις έρευνες που έχει ξεκινήσει το αμερικανικό Κογκρέσο στην πετρελαϊκή αγορά. Σημειώνεται ότι σειρά πρόσφατων εκθέσεων του υπουργείου Ενέργειας και Μεταφορών των ΗΠΑ παραθέτει σαφείς ενδείξεις μείωσης της κίνησης των οχημάτων κατά 2,1% για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, κάτι που οδηγεί σε προβλέψεις για υποχώρηση της ζήτησης βενζίνης κατά 1,7% φέτος.

Στήριξη στις τιμές παρέσχε και η κατάσταση στη Νιγηρία, όπου όμως οι ειδήσεις περί απεργίας των εργαζομένων στην πετρελαιοβιομηχανία διαψεύσθηκαν. Τέλος, ένας από τους παράγοντες ανόδου υπήρξαν οι νέες κυρώσεις που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά του Ιράν.

Ετσι, στη Νέα Υόρκη, παρατηρήθηκαν έντονες διακυμάνσεις, με την τιμή του αργού να υπερβαίνει τα 138,5 δολάρια το βαρέλι, προσεγγίζοντας το πρόσφατο ιστορικό ρεκόρ της, για να υποχωρήσει στη συνέχεια κάτω από τα 137 δολάρια. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν την ίδια ώρα επίσης κάτω από τα 137 δολάρια το βαρέλι.

Η χθεσινή «βουτιά» του δολαρίου έναντι του ευρώ υπήρξε αποτέλεσμα στοιχείων που κατέδειξαν πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τους ερχόμενους μήνες. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε στις 50,4 μονάδες, τον Ιούνιο, έναντι 58,1 τον Μάιο, πολύ περισσότερο απ' όσο αναμενόταν και στο ναδίρ των τελευταίων 16 ετών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον δείκτη Standard & Poor's/Case-Shiller, οι τιμές των κατοικιών σε μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ συνέχισαν το καθοδικό σπιράλ τους και τον Απρίλιο. Η πτώση, μάλιστα, υπήρξε πρωτοφανής για το τελευταίο 12μηνο.

Η αβεβαιότητα που προκάλεσαν τα τελευταία στοιχεία ώθησαν την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος στο 1,5589 έναντι του ευρώ. Υποχώρηση υπήρξε και έναντι του γιεν, στα 108,02 γιεν, μετά τις φήμες ότι Ιάπωνες επενδυτές θα εκμεταλλευθούν τα επιδόματα της θερινής άδειάς τους για να αγοράσουν στοιχεία ενεργητικού στο εξωτερικό, τα οποία προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις από εκείνα της πατρίδας τους. Ωστόσο, η εκ νέου εξασθένηση του δολαρίου υπήρξε και αποτέλεσμα της στάσης αναμονής που τήρησαν οι επενδυτές ενόψει της σημερινής απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, «μετά τις σημερινές εξελίξεις, η Fed δεν έχει λόγο να χρησιμοποιήσει αύριο οξείς τόνους. Οσο για το δολάριο, μπορεί να υποχωρήσει ώς και στο 1,60 έναντι του ευρώ μέσα σε ένα μήνα».

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/06/2008)