Νέο σοκ προκάλεσε στις αγορές αυτή τη φορά η δήλωση της Λιβύης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει την παραγωγή του πετρελαίου ως αντίποινα στις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπους να τιμωρήσει τις χώρες παραγωγής πετρελαίου.

Νέο σοκ προκάλεσε στις αγορές αυτή τη φορά η δήλωση της Λιβύης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να περικόψει την παραγωγή του πετρελαίου ως αντίποινα στις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου Μπους να τιμωρήσει τις χώρες παραγωγής πετρελαίου. Η προειδοποίηση αυτή της Λιβύης και η εκτίμηση του υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας και προέδρου του ΟΠΕΚ, Χακίμπ Κελίλ, ότι η τιμή του αργού θα φθάσει φέτος στα 170 δολάρια το βαρέλι, ώθησαν χθες σε βίαιη εκτίναξη την τιμή του πετρελαίου και σε πτώση το δολάριο έναντι του ευρώ.

Το αρνητικό κλίμα στις αγορές χθες πήρε διαστάσεις πανικού μετά και το νέο άλμα-ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης. Mε συνέπεια, η τιμή του αργού να εκτιναχθεί στα ιστορικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 140,39 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, μαζί με την εντολή/σύσταση της Goldman Sachs, ξεσηκώθηκαν κύματα φυγής κεφαλαίων από τις μετοχές και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Μια από τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street, η Goldman Sachs έδωσε εντολή να πουληθούν οι μετοχές της κορυφαίας αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors και των τραπεζών. Η μετοχή της General Motors γκρεμίστηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955!!! Οι επενδυτές φοβούνται μια επανάληψη της κρίσης ρευστότητας που σκότωσε την Bear Stearns.

Οι φήμες κύκλωσαν και τη Lehman Brothers και η μετοχή της στην κυριολεξία κατέρρευσε, όταν οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από την αποκάλυψη των Financial Times ότι η τράπεζα ψάχνει εναγωνίως πρόσθετα κεφάλαια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κορέας(!!!) και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους να έχει επιτευχθεί η σχετική συμφωνία.

Χθες, οι επενδυτές ξεπούλησαν κυρίως τις τραπεζικές μετοχές, με συνέπεια τη σημαντική πτώση και των τριών δεικτών - Dow Jones, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq. Επίσης, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η μετοχή της Royal Bank of Scotland σημείωσε μεγάλη πτώση μετά τη δήλωσή της ότι θα προχωρήσει σε μεγάλες διαγραφές. Η μετοχή της δεύτερης ισχυρότερης βρετανικής τράπεζας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, μετά την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει γίνει στην Ευρώπη.

Πρόσθετες, επίσης, φήμες ότι μεγάλη εμπορική τράπεζα κινδυνεύει εξαιτίας νέου κύματος ζημιών, επιδείνωσαν τις ανησυχίες στη Wall Street γύρω από το κρίσιμο πρόβλημα του τραπεζικού τομέα. Η μετοχή της Wachovia, 4η σε μέγεθος τράπεζα της χώρας, υπέστη σοβαρές πιέσεις έχοντας ήδη χάσει από την έναρξη της κρίσης περισσότερο από το 56% της αξίας της.

Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι οι μετοχές των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών του δείκτη Standard & Poor’s 500 έχουν ήδη υποστεί και βαρύτατο πλήγμα, καθώς οι διαγραφές και οι πιστωτικές ζημιές που απορρέουν από την κατάρρευση της subprime αγοράς και την πιστωτική ασφυξία έχουν εκτιναχτεί σε νέα ύψη.

Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα οι βεβαιωμένες ζημιές από την πιστωτική κρίση και οι μαζικές διαγραφές χρεών που ανακοίνωσαν οι τράπεζες διεθνώς από τις αρχές του 2007, έχουν ανέλθει συνολικά στα 387 δισ. δολάρια. Και παρά το γεγονός ότι η θύελλα ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όταν έσκασαν τα διαβόητα subpime στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου, η κρίση της πιστωτικής ασφυξίας έπληξε βαρύτερα τις ευρωπαϊκές(!) από τις αμερικανικές τράπεζες. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Institute of International Finance, που εδρεύει στην Oυάσιγκτον και εκπροσωπεί περισσότερες από 375 διεθνείς τράπεζες, από τα 387 δισ. δολάρια, τα 200 δισ. τα υπέστησαν οι ευρωπαϊκές και τα 166 δισ. οι αμερικανικές τράπεζες.

Ηδη η Μέρεντιθ Γουϊτνι έχει προειδοποιήσει ότι το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να αιμορραγεί παρά τον πακτωλό χρήματος από τη FED. Η πιστωτική κρίση και το χάος της subprime αγοράς, έχουν πλήξει βίαια τις τράπεζες. Η κορυφαία αναλύτρια του οίκου Oppenheimer επισήμανε ότι οι προοπτικές για τις τράπεζες-κολοσσούς της Wall Street είναι δυσοίωνες και αυτό ούτε φαίνεται στις αγορές, ούτε καν το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές!!!

Συγχρόνως, η ανησυχητική εικόνα που συνεχίζει να αναδίδει η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας από την τρέχουσα κρίση, όπως κατέδειξαν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες της έκθεσης της FED για τις αναπτυξιακές προοπτικές, αναστάτωσε τους επενδυτές. Η «οικονομική δραστηριότητα υποχωρεί... από τις αρχές του χρόνου», επισημαίνεται στην περίφημη Φαιά Bίβλο, όπως αποκαλείται το Beige Book της FED λόγω του χρώματος του εξωφύλλου, δηλαδή η έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/06/2008)