Τα οικιακά συστήματα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη Γερμανία, με τον αριθμό των νέων εγκαταστάσεων να αυξάνεται κατά 52% το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ένωση ηλιακής ενέργειας της χώρας BSW Solar. Περίπου 214.000 οικιακά συστήματα ηλιακής αποθήκευσης και περίπου 3.900 εμπορικά συστήματα αποθήκευσης προστέθηκαν το 2022, από 141.000 και 2.750, αντίστοιχα, το 2021, σύμφωνα με την BSW.

 

Έτσι, στο τέλος του περασμένου έτους, περίπου 630.000 ιδιωτικά νοικοκυριά και περίπου 10.000 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Γερμανία είχαν εγκατεστημένο σύστημα ηλιακής αποθήκευσης. Η ένωση επικαλείται υπολογισμούς που βασίζονται σε στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των φρέσκων οικιακών ηλιακών συστημάτων συνδυάζονται με μια μπαταρία, η οποία εξασφαλίζει ότι τα νοικοκυριά θα μπορούν να χρησιμοποιούν την αυτοπαραγόμενη ηλιακή ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο. Σύμφωνα με την BSW, η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε σχεδόν πενταπλασιασμό της νέας εγκατεστημένης οικιακής ηλιακής ισχύος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο αριθμός των ηλιακών μπαταριών στη Γερμανία αυξήθηκε εκθετικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η ανοδική τάση αναμένεται να συνεχιστεί εν μέσω της αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τα ιδιωτικά νοικοκυριά καθώς και για τις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν για λογαριασμό της BSW, περίπου οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ακινήτων εξετάζουν το ενδεχόμενο να εγκαταστήσουν μια μπαταρία στο σπίτι τους για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας, ενώ το 28% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών σχεδιάζει να εγκαταστήσει συστήματα αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας τα επόμενα τρία χρόνια.