Στα 170 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να σκαρφαλώσει η τιμή του πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χακίμπ Κελίλ, επικαλούμενος την εξασθένηση του δολαρίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Στα 170 δολάρια το βαρέλι αναμένεται να σκαρφαλώσει η τιμή του πετρελαίου μέχρι τα τέλη του έτους, όπως προέβλεψε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) Χακίμπ Κελίλ, επικαλούμενος την εξασθένηση του δολαρίου και τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Οι τιμές του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 170 δολάρια το βαρέλι, καθώς η ζήτηση για καύσιμα αυξάνεται στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και το δολάριο εξακολουθεί να υποχωρεί έναντι του ευρώ», δήλωσε ο Κελίλ σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΠΕΚ, ο οποίος εκτελεί επίσης καθήκοντα υπουργού Πετρελαίου της Αλγερίας, οι πολιτικές πιέσεις προς το Ιράν και η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος έχουν οδηγήσει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις τιμές του «μαύρου χρυσού». Την περασμένη Παρασκευή η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη κατέρριψε νέο ιστορικό ρεκόρ στα 142,99 δολάρια το βαρέλι, ενώ βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ υποστηρίζουν, σε γενικές γραμμές, πως η παραγωγή πετρελαίου είναι επαρκής, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να «ρίξει» στην αγορά άλλα 200.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιούλιο, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές. Όπως τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρεζ, «η αγορά είναι επαρκέστατα τροφοδοτημένη». Παράλληλα, η Λιβύη ανακοίνωσε πως πιθανόν να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής της, χαρακτηρίζοντας την αγορά «υπερτροφοδοτημένη».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚ, το υψηλό κόστος του αργού δεν συνδέεται με την προσφορά. «Υπάρχει υπεραρκετό πετρέλαιο στην αγορά, ούτως ώστε να καλυφθεί η διεθνής ζήτηση», πρόσθεσε ο Κελίλ, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 30 Ιουνίου. Όπως υπογράμμισε, «οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνέβαλαν στην υποτίμηση του δολαρίου, η οποία ώθησε προς τα πάνω τις τιμές πετρελαίου».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδεχομένως να διερύνουν τα κέρδη τους αυτή την εβδομάδα, σε περίπτωση που η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, ασκώντας νέες πιέσεις στο δολάριο. Κατά το τελευταίο 12μηνο, το αμερικανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 15% έναντι του ευρώ.