Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και πέντε ακόμα κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει νέα μέτρα για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης στη ρευστότητα σε δολάρια, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται από την αναταραχή που πλήττει τον τραπεζικό τομέα. Σε κοινή δήλωση την Κυριακή, οι κεντρικές τράπεζες δήλωσαν από τη Δευτέρα, ότι θα μεταβούν από εβδομαδιαίες σε ημερήσιες δημοπρασίες δολαρίων σε μια προσπάθεια «να αμβλύνουν τις πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης». Όπως αναφέρουν οι FT, oι ημερήσιες γραμμές ανταλλαγής μεταξύ της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας, της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, της Τράπεζας του Καναδά 

και της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Η ανακοίνωση των ημερήσιων δημοπρασιών σε δολάρια σε ζώνες ώρας - μια πολιτική που εφαρμόστηκε τελευταία κατά τη διάρκεια του σοκ Covid του 2020 - ήρθε λίγες ώρες αφότου η SNB ανακοίνωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, θα συγχωνευθούν μετά από ένα ξέφρενο Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι μεγάλες απώλειες που επιβλήθηκαν στους μετόχους της Credit Suisse και στους κατόχους ομολόγων που διατηρούν το πρόσθετο χρέος της πρώτης βαθμίδας —ή AT1—, θα μπορούσαν να αυξήσουν το άγχος στις αγορές τραπεζικής χρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα.

Το δίκτυο γραμμών ανταλλαγής της Fed, το οποίο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2007, παρείχε σημαντικό backstop χρηματοδότησης για τις παγκόσμιες τράπεζες σε περιόδους οξείας πίεσης στην αγορά. Οι δανειστές εκτός των ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γραμμές ανταλλαγής για να αποκτήσουν πρόσβαση σε δολάρια σε αντάλλαγμα για τα εγχώρια νομίσματά τους, δίνοντας εξασφαλίσεις στην αντίστοιχη κεντρική τους τράπεζα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ πραγματοποίησε κάλεσμα την Κυριακή το απόγευμα για να εγκρίνει τη μετάβαση σε γραμμή ημερήσιας ανταλλαγής με τη Fed.

«Το δίκτυο των γραμμών ανταλλαγής μεταξύ αυτών των κεντρικών τραπεζών είναι ένα σύνολο διαθέσιμων πάγιων διευκολύνσεων και χρησιμεύει ως σημαντική υποστήριξη ρευστότητας για την ανακούφιση των πιέσεων στις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότησης, συμβάλλοντας έτσι στον μετριασμό των επιπτώσεων τέτοιων πιέσεων στην παροχή πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. », δήλωσαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η BoE είπε ότι θα ανακοινώνει λεπτομέρειες για τη λειτουργία κάθε ημέρας στις 8.15 π.μ. ώρα Λονδίνου. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνταν στις 8.15 π.μ. με ώρα κλεισίματος για προσφορές στις 8.45 π.μ. και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στις 10 π.μ. ή λίγο αργότερα. Τα κεφάλαια θα προσφέρονται με επιτόκιο ισοδύναμο με τα επιτόκια μιας ημέρας στις ΗΠΑ συν 25 μονάδες βάσης.

Η Fed διαθέτει επίσης μια διευκόλυνση που επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες και τις διεθνείς νομισματικές αρχές να συνάπτουν συμφωνίες επαναγοράς με την κεντρική τράπεζα και να ανταλλάσσουν τα αμερικανικά ομόλογα με δολάρια.

Η αποκαλούμενη εγκατάσταση αποθεμάτων «FIMA» δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ως μέρος των έκτακτων μέτρων της Fed για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την κρίση του Covid και μονιμοποιήθηκε το 2021.