Με ζημιές κινδυνεύει να κλείσει η ΔΕΗ το δεύτερο τρίμηνο του έτους και είναι αμφίβολο αν η νέα αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, θα καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες που προοιωνίζονται για το δεύτερο εξάμηνο, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Με ζημιές κινδυνεύει να κλείσει η ΔΕΗ το δεύτερο τρίμηνο του έτους και είναι αμφίβολο αν η νέα αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, θα καταφέρει να αντισταθμίσει τις απώλειες που προοιωνίζονται για το δεύτερο εξάμηνο, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί το ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται νέα διάρθρωση των τιμολογίων, με την εισαγωγή του λεγόμενου «κοινωνικού τιμολογίου», που, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιορίζει μόνον στην πρώτη κατοικία και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού την ευνοϊκή μεταχείριση για κατανάλωση ως 800 ΚWh/τετράμηνο.

Ετσι είναι πολύ πιθανόν όσοι έχουν εξοχικά ή δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να πληρώσουν από φέτος μεγαλύτερη αύξηση στα τιμολόγια.

Κοστολόγιο

Η προηγούμενη αύξηση, 7% των τιμολογίων, που ίσχυσε από τον περασμένο Δεκέμβριο εξανεμίστηκε πριν λήξει το πρώτο τρίμηνο, εξ αιτίας της ανόδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Απρίλιος έφερε στο «κόκκινο» τη ΔΕΗ με ζημιές της τάξης των 30 εκατ. ευρώ και τον Μάιο το άνοιγμα διευρύνθηκε στα 50 εκατ. ευρώ.

Το κοστολόγιο της ΔΕΗ για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχει διογκωθεί επικίνδυνα, καθώς για το 100% της ηλεκτροδότησής τους χρησιμοποιείται πετρέλαιο.

Δεδομένου ότι και στο παρελθόν τα νησιά «έβαζαν μέσα» τη ΔΕΗ -τα τιμολόγιά τους επιδοτούνται από τους καταναλωτές στο διασυνδεδεμένο σύστημα- η επιβάρυνση φέτος αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ανεξέλεγκτη πορεία φαίνεται να ακολουθούν και τα κονδύλια που πληρώνει η ΔΕΗ για να αγοράσει ρεύμα από τη χονδρική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος) και τις εισαγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα που η ζήτηση, παρότι δεν είχαμε τον περυσινό καύσωνα, ξεπέρασε για πρώτη φορά εντός του 2008 τα 10.000 MW η οριακή τιμή του συστήματος κινήθηκε στα 103 ευρώ/ MWh (τιμή κατά πολύ υψηλότερη αυτής που εισπράττει η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων της).

Η ανησυχία της ΔΕΗ είναι πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, που ξεκινά ο παραδοσιακά «δύσκολος» Ιούλιος με τους καύσωνες και τα ρεκόρ στη ζήτηση. Το πιο απαισιόδοξο, από τα σενάρια της ΔΕΗ για το καλοκαίρι, είναι η αιχμή να φθάσει στα 11.600 MW, από το ρεκόρ των 10.616 Mw του 2007.

Πέραν του μεγάλου κινδύνου για μπλακ άουτ, το βέβαιο είναι πως θα επιβαρύνει δραματικά το κοστολόγιο της ΔΕΗ.

Κοινωνικό Τιμολόγιο

Αύξηση τιμολογίων, πέραν του 7% και της απελευθέρωσης των τιμολογίων υψηλής τάσης με πλαφόν το 10%, για το δεύτερο εξάμηνο δεν συζητά η κυβέρνηση.

Εκείνο όμως που έχει πέσει στο τραπέζι, με εισήγηση της ΔΕΗ, είναι η αναδιοργάνωση του συστήματος πληρωμής για τις πρώτες 800 Kwh το τετράμηνο.

Τόσο στην αύξηση του Δεκεμβρίου όσο και σε αυτήν που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου, οι πρώτες 800 Kwh απαλλάσσονται την αύξησης.

Με το «κοινωνικό τιμολόγιο», σύμφωνα με πληροφορίες, δικαίωμα ευνοϊκής τιμολογιακής μεταχείρισης για τις πρώτες 800 KWh θα έχει μόνον η πρώτη κατοικία και εκείνοι που πληρούν ορισμένα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία αναμένεται να εξειδικευτούν με απόφαση που θα ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Στόχος του μέτρου είναι η ευνοϊκή μεταχείριση να περιοριστεί σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη και να μην καλύπτει, όπως γίνεται σήμερα, όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Είναι δε πολύ πιθανόν να ενταχθεί στις δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Η άλλη καινοτομία που επιφυλάσσει η ΔΕΗ για το καλοκαίρι είναι τα νέα διακριτά τιμολόγια, που θα αναγράφουν ξεχωριστά τρεις κατηγορίες χρεώσεων στον λογαριασμό.

Την αξία της κατανάλωσης ρεύματος, το ρυθμιζόμενο «τμήμα» των τιμολογίων που περιλαμβάνει τις χρεώσεις για τη μεταφορά ρεύματος, τη διανομή, το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και τα τέλη υπέρ ΑΠΕ και τέλος τις χρεώσεις υπέρ τρίτων όπως Δημοτικά Τέλη, κ.λπ.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 30/06/2008)