Σε επίπεδα κάτω από τα 40 ευρώ έπεσε σήμερα, Δευτέρα, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 μήνες. Αιτίες είναι οι ήπιες καιρικές συνθήκες και τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, που κράτησαν τις τιμές εννέα φορές κάτω από το ρεκόρ που είχαν σημειώσει τον Φεβρουάριο του 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, πτώση κατά 8% περίπου σημείωσε ο δείκτης αναφοράς TTF, αγγίζοντας τα 39,65 ευρώ/MWh, επίπεδα που είχαν να σημειωθούν από τον Ιούλιο του 2021

Ωστόσο, υψηλοί συνεχίζουν να παραμένουν οι λογαριασμοί ενέργειας για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται χρόνος ώστε να περάσει η μείωση των τιμών από το κόστος χονδρικής στον τελικό καταναλωτή.

Όπως εκτιμούν αναλυτές της DNB Bank, «βρισκόμαστε πλέον στο μέσο του τελευταίου χειμερινού μήνα και πλησιάζουμε την άνοιξη με πολύ πιο αδύναμη ζήτηση φυσικού αερίου». Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά σε  επίπεδα ρεκόρ για την εποχή και τουλάχιστον 20% πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Έτσι, οι δεξαμενές αερίου σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο εμφανίζουν πληρότητα 56%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο για τέτοια εποχή του έτους.

Επιπλέον, οι παραλαβές φορτίων LNG είναι υψηλότερες του μέσου όρου, παρά την αναταραχή από απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, που οδήγησαν σε αποκλεισμούς σε τέσσερις τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έτσι, ένας από τους παραπάνω τερματικούς σταθμούς επανεκκίνησε τη λειτουργία του την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Electricite de France (EDF) διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την πυρηνική παραγωγή ενέργειας το 2023, μειώνοντας κάποιες ανησυχίες για την προσφορά.