Θωμαδάκης στο 5ο Forum «Ενέργεια και Γεωπολιτική» του ΙΕΝΕ: Έρχεται Προκήρυξη Μη Δεσμευτικού Market Test

Θωμαδάκης στο 5ο Forum «Ενέργεια και Γεωπολιτική» του ΙΕΝΕ: Έρχεται Προκήρυξη Μη Δεσμευτικού Market Test
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 22 Μαρτίου 2023 - 12:58

Τα δεδομένα που διαμορφώνουν  την αγορά φυσικού αερίου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τη στροφή της Ευρώπης προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG,  αξιολογεί αυτή την περίοδο ο ΔΕΣΦΑ, κατά τρόπο ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου και να αποτρέψει τον κίνδυνο επενδύσεων που στο μέλλον θα μπορούσαν να καταστούν ανενεργές

Πάνω σε αυτό το σκεπτικό και προκειμένου οι επενδύσεις να γίνουν με όρους αγοράς και όχι μόνο με βάση τυχαίες προβλέψεις που ενδέχεται να μην επιβεβαιωθούν ο ΔΕΣΦΑ θα προχωρήσει στις αμέσως επόμενες ημέρες, στην προκήρυξη κατ΄αρχήν μη δεσμευτικού και μετέπειτα σε δεσμευτικό market test, με σκοπό να προσδιορίσει επακριβώς τις ανάγκες της αγοράς όσον αφορά στη μεταφορά φυσικού αερίου.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο 5ο Forum «Ενέργεια και Γεωπολιτική» του ΙΕΝΕ, ο Mιχάλης Θωμαδάκης, Διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, στο market test θα κληθούν όλοι όσοι σχεδιάζουν ή κατασκευάζουν FSRU στην Ελλάδα, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να εισάγουν ή να εξάγουν φυσικό αέριο να δηλώσουν, κατ΄αρχήν, και με μη δεσμευτικό τρόπο τις ανάγκες τους για τα επόμενα χρόνια.

Με βάση αυτό το ενδιαφέρον θα προχωρήσει ο ΔΕΣΦΑ στην εκπόνηση μελέτης για τις ανάγκες επαύξησης της δυναμικότητας του δικτύου που θα υποβάλει αμέσως μετά προς έγκριση στην ΡΑΕ. Όταν εγκριθεί, η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για τη δεύτερη δεσμευτική φάση του market test που θα προκηρυχθεί το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο κ. Θωμαδάκης επεσήμανε ότι το 2022 τετραπλασιάστηκαν οι φυσικές εξαγωγές από το ελληνικό δίκτυο, κυρίως προς τη Βουλγαρία αλλά και οι εικονικές προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού TAP. Χάρη στον υψηό όγκο των εξαγωγών αντισταθμίστηκε, όπως είπε, η μείωση της εγχώριας κατανάλωσης τόσο στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση, το οποίο πρακτικά, μηδενίστηκε, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Όσον αφορά στο τερματικό της Ρεβυθούσας, ανέφερε ότι η δυναμικότητα της έχει εξαντληθεί για τα επόμενα δυο χρόνια και πρόσθεσε ότι το 2025 οι εξαγωγές από το ελληνικό σύστημα προβλέπεται να φθάσουν τα 12 bcm. 

Μιλώντας για τις εισαγωγές, είπε πως εφόσον κατασκευαστούν και τα πέντε FSRU που έχουν ζητήσει πρόσβαση στο δίκτυο, θα μπορούν να φθάσουν στα 20 bcm, ενώ για τη μεταφορά όων αυτών των ποσοτήτων θα χρειαστεί να διπλασιαστεί η δυναμικότητα του υφιστάμενου συστήματος φυσικού αερίου.

Ο κ Θωμαδάκης έκανε μνεία στο ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται ώστε ένα σύστημα αγωγών που έχει κατασκευαστεί για να μεταφέρει αέριο από το Βορρά προς το Νότο, να λειτουργήσει πέον με αντίστροφη ροή, ενώ αναφέρθηκε και στον ανταγωνισμό που εγείρει τόσο η Κροατία, μέσω του τερματικού αεριοποίησης στο νησάκι Κρκα, όσο και η Τουρκία, με τους τέσσερις τερματικούς σταθμούς LNG που θα γίνουν πέντε προσεχώς.

Το στέλεχος του ΔΕΣΦΑ διερωτήθηκε τέλος για την εικόνα της αγοράς αφότου τερματιστεί η σύρραξη στην Ουκρανία και το εάν η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα περιλαμβάνει και το δίκτυο των υφιστάμενων αγωγών προς την Ευρώπη.

Στην ίδια εκδήωση του ΙΕΝΕ ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, υποστήριξε πως η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση σε ό,τι αφορά στην πράσινη ενέργεια, καθώς και στις υποδομές φυσικού αερίου και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες.

Επεσήμανε όμως το ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε ως χώρα, επειδή ό,τι πετύχαμε αυτά τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουμε να τα απωλέσουμε εξαιτίας του εντεινόμενου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ανάγκη εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου μας, για τον οποίο στόχο, θα απαιτηθεί εθνική ομοφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά.