Τσάφος: Με Σχέδιο για Εξαγωγή Πράσινης Ενέργειας προς Βορρά Προσέρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής

Τσάφος: Με Σχέδιο για Εξαγωγή Πράσινης Ενέργειας προς Βορρά Προσέρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής
energia.gr
Τετ, 22 Μαρτίου 2023 - 17:08

Την κρίσιμη παράμετρο των διασυνδέσεων και συνολικότερων των ηλεκτρικών δικτύων για την περαιτέρω διείσδυση και ανάπτυξη της πράσινης στρατηγικής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε Θέματα Ενέργειας, Νίκος Τσάφος

μιλώντας σήμερα στο 4o Power & Gas Forum που διοργανώνει το energpyress, 22 και 23 Μαρτίου και σε πάνελ με τίτλο «Το γεωπολιτικό υπόβαθρο πίσω από την εκτόξευση των ενεργειακών τιμών – Κερδισμένοι και χαμένοι της κρίσης – Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα των αγορών – Ο ρόλος του LNG»

Το πάνελ συμπλήρωσαν οι Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής και πρώην Υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Τσακίρης, Αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής πολιτικής και γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Σύμβουλος στο ΥΠΕΝ, ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison και η κα. Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Την συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο Γιώργος Φιντικάκης, Διευθυντής στο Liberal.gr. 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των ενεργειακών τιμών το τελευταίο διάστημα, ο κ. Τσάφος επισήμανε πως συνεχίζουν να κινούνται σε τροχιά αποκλιμάκωσης, χωρίς ωστόσο, να μπορούμε να πούμε ότι η ενεργειακή κρίση αποτελεί πλέον παρελθόν. Τέλος, ο κ. Τσάφος εξήγησε ότι πλέον αλλάζουν οι διάδρομοι στην Ευρώπη και αφορούν περισσότερο τον άξονα βορρά-νότου. «Η στρατηγική μας έχει να κάνει με τα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να στείλουμε την ενέργεια από την Αφρική και την Ελλάδα προς τα βόρεια». Εκεί εντάσσεται η νέα πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να παρουσιάσει το σχέδιό της για τις διεθνείς διασυνδέσεις στην προσεχή σύνοδο κορυφής και τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της Ε.Ε. 

Ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια εθνική στρατηγική, υπό τη σκέπη της οποίας θα παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μιας εγχώριας βιομηχανίας πράσινης μετάβασης, γεγονός που θα επιτρέψει τόσο την μείωση των εκπομπών ρύπων όσο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την εγχώρια οικονομία. 

Κατά την αρχική της τοποθέτηση, η Διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές στην προσφορά και τη ζήτηση που επηρεάζουν σήμερα την εξίσωση του φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ακόμη πως πέρα από τα «νούμερα» της προσφοράς και της ζήτησης που συχνά τυγχάνουν μεγάλης προσοχής, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην δημιουργία και ανάπτυξη ενός ενεργειακού συστήματος με επαρκή ευελιξία. Ένα παράδειγμα, όπως ανέφερε, αντίστοιχο με την Ελλάδα είναι η Ισπανία που επένδυσε στην αποθήκευση αερίου για να αποκτήσει ευελιξία. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison, Νίκος Ζαχαριάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις της αγοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου τόσο παγκοσμίως όσο και σε επίπεδο Ευρώπης. Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, πως η μέχρι στιγμής «δράση» της Κομισιόν για την επάρκεια του επόμενου χειμώνα υστερεί των αναγκών, καθώς η πλατφόρμα κοινών αγορών παραμένει ένα «ευχολόγιο». «Η Ευρώπη χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για κοινές αγορές αερίου, επιχειρώντας να δράσει στις αγορές ως market maker», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο Θεόδωρος Τσακίρης αναφέρθηκε στο κόστος της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που κυμάνθηκε στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Εκτιμώντας την πορεια της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Τσακίρης εκτίμησε ότι την Ευρώπη έχουμε περάσει από τον ενεργειακό συναγερμό στην ενεργειακή επιφυλακή και πρόσθεσε ότι εάν βρεθούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων, έως το 2025 θα αλλάξει ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας. Τέλος, τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι η γέφυρα για το υδρογόνο.