Σδούκου: Θέλουμε το Τελικό Κείμενο του ΕΣΕΚ να Διαθέτει Σαφείς και Ρεαλιστικούς Στόχους

Σδούκου: Θέλουμε το Τελικό Κείμενο του ΕΣΕΚ να Διαθέτει Σαφείς και Ρεαλιστικούς Στόχους
energia.gr
Τετ, 22 Μαρτίου 2023 - 19:21

Στους στόχους που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ καθώς και στην ανάγκη για την επιτάχυνση υλοποίησης των έργων και των πολιτικών για την πράσινη μετάβαση αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου 

από το βήμα του 4ου Power & Gas Forum, που διοργανώνει το energypress, 22 και 23 Μαρτίου.  

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, ο Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ και ο Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος της Renewables and Energy Storage Copelouzos Group και της Elica. Την συζήτηση του πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Δεληγιάννης. 

Επιπρόσθετα, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του Υπουργείου ήταν αυτό να προβλέπει πολιτικές που μπορούν να υλοποιηθούν. «Προσωπικά, δε θέλω να έχω θέσει υπερφιλόδοξους στόχους που θα αποδειχθεί το 2030 ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας πως ό,τι αναφέρεται στο ΕΣΕΚ πρέπει να είναι απολύτως ρεαλιστικό. Σημείωσε, δε, πως στο πλαίσιο αυτό είναι προϋπόθεση και αναγκαιότητα η διαβούλευση με την αγορά και τους ειδικούς ενώ σχολιάσε πως θα ήθελε περισσότερο χρόνο στη διαδικασία αυτή. «Τίποτε δε γράφεται σε πλάκες, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.  

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά «μεγέθη» του Διαχειριστή που αφορούν, βάσει του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης, επενδύσεις 5 δισεκατ. ευρώ ως το 2030 με στόχο να αυξήσει τον ηλεκτρικό χώρο από τα 17 σε 28 γιγαβάτ. Το 2022 η συμμετοχή ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μείγμα αυξήθηκε κατά 6% από 33% σε 39%. Επίσης, η χώρα έφτασε για πρώτη φορά να έχει για 5 ώρες 100% ΑΠΕ. Όπως τόνισε ο κ. Μανουσάκης, αυτό σημαίνει ότι πλέον λειτουργούμε ένα σύστημα με μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ. 

Ο Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, ανέφερε πως ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης έχει συμβάσει στο να διατεθούν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για την ανακούφιση της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «σήμερα οι ΑΠΕ έχουν γίνει το επίκεντρο σε όλες τις συζητήσεις και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύγχρονη οικονομία, την πολιτική, την κοινωνία, το περιβάλλον» και συμπλήρωσε ότι «απαιτείται μία σύγχρονη υποδομή έτσι ώστε να δημιουργηθεί το έδαφος για να υπάρξουν επενδύσεις, τα σχέδια και η υλοποίηση όλων των παραμέτρων που προβλέπονται σε ένα ΕΣΕΚ ή σε οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή κυβερνητική πολιτική». 

Ο Παναγιώτης Παπασταματίου, Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ισομέρειας των δύο βασικών τεχνολογιών ΑΠΕ, αιολικών και φωτοβολταϊκών, ώστε ο συνδυασμός αυτών να είναι ο βέλτιστος για την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος. Ο κ. Παπασταματίου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα διαθέτει πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και την υπόλοιπη Μεσόγειο, οι οποίες είναι πιθανότερο να στηρίξουν την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στα φωτοβολταϊκά. 

Ο Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής του ΕΣΠΕΝ αναφέρθηκε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να μεσολαβήσουν στην αγορά προμήθειας, προκειμένου να υπάρξουν η απαραίτητη προσαρμογή στις νέες συνθήκες. 

Όπως σημείωσε αρχικά, αναφερόμενος στο νέο ΕΣΕΚ, αυτό περιγράφει τους στόχους, αλλά όχι τον τρόπο που θα υλοποιηθούν, κάτι που αφορά τη συζήτηση για το σχεδιασμό της αγοράς. Σχολιάζοντας μάλιστα την συζήτηση, σε προηγούμενο πάνελ του Συνεδρίου, εξέφρασε την αγωνία του για το ρόλο που ανατίθεται στους προμηθευτές ρεύματος, στα πλαίσια αυτής της αγοράς. 

Ο Γιάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος, Επιχειρησιακή Μονάδα ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας στον Όμιλο ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ αναφέρθηκε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση αυτού θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ενώ θα συμβάλει στην μετατροπή της χώρας μας σε έναν σημαντικό κόμβο πράσινης ενέργειας και θα ενισχύσει την ΑΟΖ. Όπως έκανε γνωστό, ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης τον επόμενο χρόνο με ορίζοντα υλοποίησης του έργου μέσα στην επόμενη πενταετία.